Cal Sala
Sant Fruitós de Bages

Sant Fruitós de Bages. Crta. De Vic, 109 (08272 Sant Fruitós de Bages)
    Crta. De Vic, 109 (08272 Sant Fruitós de Bages)

IPA nº 25 de Satn Fruitós de Bages
    Raquel Valdenebro Manrique

Edifici de planta rectangular aixecat entre mitgeres a la línia de la Crta. De Vic (N-141-c) dins del nucli urbà de Sant Fruitós de Bages. Es tracta d'un edifici de planta baixa, primer pis i golfes, aixecat segurament en maó, amb la façana principal afegida, arrebossada i pintada de color groc. L'orientació de la façana principal és a migdia, seguint la línia de la crta. de Vic, i dotada amb el núm. 109. Possiblement es tractés d'una antiga casa que formava part del nucli urbà de Sant Fruitós de Bages, però cal pensar que la casa original ha sofert nombroses reformes, restant com a únic element visible digne de considerar la façana principal. Es tracta d'una façana oberta a la planta baixa per un portal central que permet l'accés a la vivenda, conformat per un arc molt rebaixat realitzat en ciment. A banda i banda del portal, s'obren dos finestrals rectangulars, disposats verticalment, rematats a la part superior per un arc de mig punt rebaixat, i protegides per una reixa externa. Un sòcol de grans proporcions cobreix part de la planta baixa. Es tracta d'un sòcol realitzat en ciment on s'han dibuixat les línies imitant pedra. El primer pis s'obre amb un balcó central situat sobre el portal d'entrada, i dues finestres rectangulars allindades. Sobre el primer pis es situen dues motllures horitzontals que recorren tota la façana. Entre aquestes dues línies s'han situat les obertures del pis de les golfes consistents en una peça rectangulars oberta amb dos cercles. El nombre total d'aquestes obertures és de tres. Sobre la segona motllura s'aixeca el frontó de la façana que remata la part superior. Es tracta d'un frontal format per tres ondulacions, essent més elevada la central que les dues laterals. La part superior d'aquestes ondulacions s'ha recobert amb una línia de peces de ceràmica que combina els colors verd i groc. Per darrera d'aquest frontal s'observa l'existència d'un altre pis sobreaixecat al nivell primitiu de la casa.

Inclòs a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya amb els nº 25

Es tracta sens dubte d'una de les cases del poble de Sant Fruitós aixecades a principis del segle XX, seguint la línia de la crta. de Vic. Havia estat tocineria i seu de la Granja Sala, de la qual va rebre el nom.

GANDIA, J.; RUIZ, J. (2001). Sant Fruitós de Bages. Història en imatges 1898-1975. CEB. Manresa.