Fàbrica Prat
Navàs

Passeig Ramon Vall, 46. Navàs

Taques d'humitat
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 26.EA. Nivell 3. Parcial
    7095701DG0379N0001OB
    Jordi Piñero Subirana

Nau industrial aixecada a principis de segle XX i emplaçada en una cantonada del Passeig Ramon Vall, parcialment entre mitgeres. Es tracta d’una construcció funcional de tipus fabril que es caracteritza per l’ús de maó vist. És de planta rectangular, amb un annex posterior, i es desenvolupa tan sols en planta baixa.

La façana que dóna al Passeig té una composició asimètrica, amb un portal més ampli a l’esquerra i dos de més estrets a la dreta. Es caracteritza per un frontó-acroteri escalonat i coronat per una petita cornisa. La façana nord, que dóna al carrer de la Indústria, presenta una sèrie de set finestrals més un portal a l’extrem. Totes les obertures són ornamentades amb un recrescut de maó a manera de trencaaigües. Tenen un ampit inclinat i reixes de ferro.

A inicis del segle XX s’instaura la primera fàbrica tèxtil a Navàs: la fàbrica de cal Forcada (1901). No és fins l’any 1913 que s’hi instal·la una nova industria: la serradora Victori i Companyia. Quatre anys més tard va aparèixer la primera fàbrica de teixits i dues indústries auxiliars del tèxtil, una de corrons per a filar i l’altra de laca colorant. Totes van ser muntades per navassencs i, a excepció de la darrera, duraren poc temps.

Els anys 1920 Navàs conegué una forta expansió industrial quan, al llarg del decenni, es van arribar a muntar unes quinze fàbriques de teixits de cotó. Eren petites, amb cinc o sis telers, i per això van tenir una curta existència. El període més esplendorós va ser entre els anys 1923 i 1930. Hi havia de 7 a 10 indústries, de les quals sis funcionaven contínuament.

Una d’aquestes petites indústries era la Fàbrica Prat, que originalment havia estat construïda com a magatzem de productes d'obra fets a un forn.

BADIA, J.M. (1988). “Navàs”, Història del Bages, Volum II. Edicions Parcir. Manresa, p. 169.