Fàbrica del Gas Pobre
Cercs

Al peu de la carretera que puja a Sant Corneli.

l'edifici està abandonat i sense ús, però fa uns anys es va reformar la coberta.
    Sara Simon Vilardaga

La fàbrica està formada per dues edificacions. L'edifici principal, de majors dimensions, mostra planta rectangular, actualment l'interior és un únic espai, encara que amb estructures recents de forjats no acabats de construir i alguna distribució parcial. Exteriorment, les façanes sud-est i nord-oest compten amb dos nivells d'obertures de diferents característiques, distribuïdes de manera regular en els frontals, i a les façanes laterals, tres nivells horitzontals d'obertures repartides uniformement. La coberta és a dos vessants. Pel que fa a la façana sud-est, a nivell de planta baixa, trobem tres grans obertures de llinda en arc de mig punt de maó massís sobre muntants del mateix material, tot i que aquestes van ser modificades i posteriorment cegades, conservant-se només una obertura de menor dimensionat al centre; a la façana oposada, trobem la mateixa tipologia d'obertures, en aquesta hi ha una obertura d'accés al centre de la façana i a costat i costat, dues finestres. La resta d'obertures són de línies rectes i constitució senzilla, van ser realitzades recentment arran de les darreres obres de reforma i ampliació. De fet, aquest edifici mostra un realçat del volum realitzat contemporàniament. L'edifici del costat de llevant, és de mides menors, de planta rectangular i d'un sol nivell de planta; actualment no té coberta i es troba envaït per vegetació. Podem veure diverses obertures situades sobretot a la façana de ponent, són de tipus similar a les portes de l'edifici principal, arc de mig punt bastits amb maó massís i muntants del mateix material. Els dos volums mostren una tipologia constructiva similar, a partir de murs de paredat de pedra, reforçat als angles amb maó massís; la majoria d'obertures originals fetes en maó massís.

Es tracta d'unes construccions de caire industrial corresponents a una antiga fàbrica de gas pobre. La seva construcció data de finals del segle XIX, encara que amb actuacions de reforma al segle XX. La construcció de la fàbrica va anar a càrrec del Sr. Olano, propietari de les mines de Sant Corneli. Existeixen testimonis gràfics de la fàbrica ja d'inicis del segle XX, en concret el Museu de les Mines de Cercs conserva una targeta postal on apareix la fàbrica i en que s'indica, Central elèctrica amb motors a gas pobre, la postal compta amb un text del mateix José E. Olano, signada al 10 de juny de1909.
    La fàbrica de gas pobre generava energia a partir de la creació d'un gas obtingut per la crema de carbó barrejat amb aigua, provocat per la reacció de nitrogen i òxid de carboni. L'energia que generava era emprada en la il·luminació de tallers, habitatge i enllumenat públic. Una petita línia de ferrocarril comunicava la fàbrica del gas pobre amb el nivell Esteve i el pla inclinat Natàlia-I. Consta que va ser un dels primers edificis construïts de les instal·lacions relacionades amb les mines a la zona de Sant Corneli, en l'època del Sr. José E. de Olano.

PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa I. 5. Ajuntament de Cercs
    SERRA, R. (2006): Cercs. La mirada del fotògraf. Manresa: Zenobita edicions.
    TORRES, C.A.(1905) . Itinerari per les Valls Altes del Llobregat. Berguedà. Barcelona.