Fàbrica de teixits del c. de Dalt
Sant Martí Sesgueioles

Carrer del Portal amb carrer del Roser

Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

Edifici ubicat al carrer Roser, amb tres façanes i teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana on s’obre la porta principal. Està distribuïda en planta baixa i dos pisos. El paredat és de maçoneria i la portalada principal consta de grans muntants de pedra. Originalment devia ser d’arc rebaixat, limitat a la part superior per maons, el qual devia ser modificat per tal de convertir-se en una porta rectangular. L’edifici té molts finestrals gran (12 en una mateixa façana), disposats simètricament com correspon a un edifici d’ús fabril, la majoria estan tapiats actualment. Els de la façana principal estan emmarcats en maó, mentre que les façanes laterals presenten llinda de fusta.

Una de les activitats productives que ha tingut més importància a Sant Martí Sesgueioles entre els segles XVI i fins al segle XX, juntament amb les mines, ha estat la fabricació de mantes i piteus (draps originaris de Sant Llorenç dels Piteus, al Solsonès, que servien per fer peücs, capes de pastor i mantes de traginer).
    A finals del segle XIX i fins ben entrat el segle XX a Catalunya hi havia centenars de fàbriques tèxtils. Fou especialment a les comarques de Barcelona on aquest fenomen fou més rellevant. En el cas de Sant Martí Sesgueioles la centenària tradició de fabricació de mantes de llana amb telers manuals fou substituïda per una moderna indústria de producció de teixits de cotó amb telers mecànics.