Fàbrica de mosaics dels Farrerons
Granollers

Carrer de Bruniquer, 17
    A la zona d'eixample de Granollers

Probablement 1905
    Regular
    La part dreta de la placa de ceràmica ha estat pintada a sobre. L'edifici es troba en cert estat d'abandó.
    1068211DG4016E0001XS
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Edifici de l’antiga fàbrica de mosaics Farrerons, construït a principis de segle XX i que està decorat a la façana amb elements ceràmics que mostren i exemplifiquen la matèria que era objecte de fabricació.

Es tracta d’una edificació entre mitgeres, de planta baixa i pis, amb coberta a doble vessant de teula àrab. La façana, allargassada, està composada en quatre eixos verticals, als quals cal afegir cinc vanos més que es troben exclusivament a la planta baixa. Tots els buits són allargats en sentit vertical. A la primera planta les obertures són en forma de balcó, amb llinda plana i emmarcaments motllurats superiors. A la planta baixa dos dels buits són amb arc escarser, i la resta plans.

La façana queda coronada per una barana sinuosa, amb cinc pilarets rematats per sengles boles i revestiment de trencadís. El trencadís es troba a la part sinuosa, mentre que uns plafons de ceràmica blanca i blava en escaquejat decoren les vores dels pilars i, sota la cornisa, un fris de les mateixes característiques s’allarga de banda a banda fins als dos extrems de l’edifici. D’aquesta manera l’horitzontalitat del fris compensa els eixos de composició verticals. Així mateix, les motllures de les obertures superiors també estan decorades amb petites rajoles. Finalment, al centre de la façana destaca un plafó de ceràmica amb lletres blaves que diuen “Fabrica de mosaicos. Venta de azulejos exclusivos de Onda”. Està envoltat per rajoles verdes que dibuixen una orla. Actualment, però, la meitat dreta del plafó ha estat pintada al damunt i no es pot llegir.

Al costat de les indústries del tèxtil al mateix eixample de Granollers hi trobem exemples d’indústries d’altres sectors, com ara la ceràmica, exemplificada en aquest edifici. Segons dades del cadastre (no sempre del tot fiable) s’hauria construït l’any 1905. Pertanyia als germans Farrerons, que hi tenien un obrador de rajoles hidràuliques, un tipus de paviment molt característic de les primeres dècades del segle XX. Els Farrerons eren tres germans i tots tres treballaven en aquesta fàbrica: Josep, Lluis i Francesc Farrerons Piella (SESÉ, 1987b).

SESÉ, Jaume (1987b) 2. El creixement industrial. Granollers al segle XIX, Col. Coneguem Granollers, núm. 2., Granollers, Ajuntament de Granollers.