Fàbrica de Lleixiu
Olost

    Osona
    c. Beatriu s/n. Nucli urbà d'Olost. Olost

    Coordenades:

    41.98647
    2.0932
    424885
    4648672
    Número de fitxa
    08149 - 132
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Regular
    Presenta la teulada deteriorada.
    Protecció
    Legal
    Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPIC. 24.23.063
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Endesa Distribución Electrica, SLU. Av. Paral·lel, 51. 08004. Barcelona
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La fàbrica de Lleixiu es troba situada al nucli urbà d'Olost, al capdamunt del passeig de Montserrat. Es tracta d'un edifici format per un volum rectangular de teulada de doble vessant i una volum quadrat, de major alçada i coronat amb teulada piramidal de quatre vents. Està construït amb murs de maçoneria de pedra, i amb cantonades diferenciades i obertures emmarcades amb maó.
    La façana orientada a l'est presenta quatre finestrals apaïsats a la planta baixa, dels quals els dels dos extrems estan actualment tapiats i quatre finestrals també apaïsats al primer pis. Sota aquests finestrals hi ha una línia longitudinal de maó que travessa tota la façana. A la part dreta (del volum de la torre) hi ha un finestral vertical.
    La façana sud presenta un portal a la planta baixa al que s'accedeix a partir de tres graons. Al primer pis s'obren dues finestres apaïsades.
    La façana oest presenta quatre finestrals apaïsats per planta. A la part esquerra (de la torre) s'hi obre un finestral vertical. Arran de terra s'obre una petita obertura apaïsada.
    La façana nord que correspon a la torre no hi ha obertures.

    La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Olost. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

    La fàbrica de Lleixiu va ser construir a principis de segle XX (1920-30) i va ser una iniciativa que va fracassar molt ràpidament, impulsada pel senyor Masó, enginyer i promotor també de Hidràulica Gavarresa S.A que portà l'electricitat al Lluçanès en els anys 1915-20. Recentment va ser magatzem de la companyia elèctrica PYSESA (ENHER).

    MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Olost. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.