Fàbrica cal Maqueda
Olost

pg. Dr. Lleopart, 6. Nucli urbà d'Olost. Olost

El desús provoca un deteriorament progressiu.
    Jordi Compte i Marta Homs

La fàbrica tèxtil cal Maqueda, coneguda també com a fàbrica Argimon, es troba situada al nucli urbà d'Olost, prop de la plaça Major, en el carrer Doctor Lleopart. Es tracta d'un conjunt format per tres volums, un de central format per planta baixa i un a cada extrem de planta baixa i un pis. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra arrebossats i pintats de color blanc, i teulada de doble vessant.
    La façana est, que dóna al carrer Doctor Lleopart, presenta dos portals i dos finestrals a la planta baixa. Al primer pis s'obren tres finestres i una finestra balconera. Davant la façana hi ha dos pilons d'obra coronats amb una estructura piramidal que combina franges arrebossades i pintades de blanc amb franges de maó vist.
    La façana sud presenta vuit finestrals a nivell de planta baixa del volum central. El volum de la dreta (est) presenta quatre finestrals a la planta baixa i tres finestres al primer pis. El volum de l'esquerra (oest) presenta cinc finestrals a la planta baixa, un dels quals de majors dimensions, i una portal d'accés. Al primer pis s'obren set finestres.
    La façana oest presenta un coronament escalonat en forma de graons. Sota el carener hi ha un forat de ventilació apaïsat amb elements de ceràmica. A la planta baixa hi ha dos finestrals i un accés que condueix a l'interior i al primer pis hi ha un finestral central i dues finestres flanquejant-lo.

La fàbrica està feta en diferents etapes. Una part estava destinada a l'habitatge.
    La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Olost. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

La fàbrica que produïa teixits de cotó, sembla que va ser construïda per un grup de propietaris del poble d'Olost, entre els quals hi havia els senyors Cases i Riera, i que el senyor Argimon la va tenir llogada fins l'any 1925, any en que es va començar a construir la fàbrica nova. Aquest any la va comprar el senyor Corderes i la va tenir, aproximadament, fins l'any 1940, any en que la va comprar el Senyor Maqueda.
    La fàbrica va romandre tancada entre els anys 1930 i 1931, aquest any va tornar a obrir les portes i hi van portar telers automàtics de l'exposició de Barcelona, quatre d'amples i quatre d'estrets. En total n'hi havia 30 i en feien anar 2 cada teixidora.
    Durant la Guerra Civil espanyola la fàbrica va estar parada i per tal que es tornés a obrir, es van recollir firmes entre els treballadors, els quals es van sindicar. Al cap de poc temps el senyor Corderes va vendre la fàbrica al senyor Maqueda. Aquest també tenia una fàbrica a Manlleu i per això s'anomenava "Manlleu Tèxtil, S.A". La fàbrica va tancar l'any 1952 i després fou comprada pel Sr. Argimon (un fabricant important d'Olost). Fa temps que no hi ha cap activitat industrial a la fàbrica ( AADD:1981).

AADD (1981). "Inicis de la indústria a casa nostra" dins la revista la Martellada. Agost, 1981.
    MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Olost. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.