Estendard del "Sometent Armat de Catalunya de Castellbell y Vilar"
Castellbell i el Vilar

    Bages
    C. de Joaquim Borràs, 40
    158

    Coordenades:

    41.62924
    1.8606
    405091
    4609239
    Número de fitxa
    08053-587
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1911
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Física
    Accés
    Restringit
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló i Laura Bosch

    Estendard ensenya del Sometent de Castellbell i el Vilar, fet de vellut i seda amb brodats d'or. Porta les quatre barres sobre el fons de la bandera espanyola; i amb la imatge de Montserrat i la Moreneta encapçalant-lo sobre el lema del Sometent: "PAU, PAU I SEMPRE PAU". A sota, l'escut municipal de Castellbell i el Vilar.
    A les franges vermelles de la bandera espanyola s'hi pot llegir: "SOMETENT ARMAT DE CATALUNYA / CASTELLBELL I EL VILAR".

    Una vegada a l'any passaven revista. Ho acostumaven a fer davant el mas Puig i acostumaven a fer un dinar de germanor. El toc de Somatent era quan les campanes avisaven d'algun perill: lladres, foc. Amb el tipus de toc es podia determinar si el perill era a llevant, ponent, sud o nord.

    Organització de gent armada no professional creada en època moderna i inspirada en l'antic sagramental o sometent suprimit amb el decret de Nova Planta (1716).
    Durant la Guerra Gran, davant l'angoixosa situació de l'exèrcit, el capità general de Catalunya, comte de La Unión, ressuscità el sometent (1794), que fou novament actiu durant la guerra del Francès (1808-14), i que destorbà els atacs francesos davant Roses, Barcelona i Tarragona. Més o menys desorganitzat durant les guerres carlines, fou refet el 1855 per iniciativa dels grans propietaris rurals, amb el nom de Sometent Armat de la Muntanya de Catalunya, i adoptà el lema Pau, pau i sempre pau. Des d'aleshores tingué un caràcter de cos auxiliar d'ordre públic. La Primera República l'abolí novament (1873), però poc després fou restablert i resultà summament eficaç per a combatre els carlins, a la tercera guerra. El 1877 publicà una revista titulada Paz y Tregua, publicada en català (Pau i Treva) des del 1934. El sometent intervingué al costat de les autoritats en diverses ocasions, com en la detenció de Francesc Ferrer i Guàrdia (1909) a Alella (Maresme) i en l'acció contra vaguistes durant els anys que precediren la Dictadura de Primo de Rivera. Aquest decidí d'estendre el sometent a la totalitat de l'Estat espanyol, temptativa que no sobrevisqué la Dictadura (1923-30). A la fi de la Guerra Civil el sometent restà dissolt, fins que el 1945 fou reorganitzat amb criteris molt peculiars i amb la finalitat principal de combatre el maquis. L'organització del sometent a les ciutats es realitzà únicament damunt el paper. El 1978 el sometent fou desarmat i reduït a simple agrupació civil.

    GORDI, Rosa (2008). El sometent a Catalunya; dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 321, març de 2008, pp 14-15.
    MASATS LLOVER, Joan (2003). Sometent, dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 274, desembre de 2003, p.21.
    http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0211484.xml