Estendard de la "Secció d'Infants Burés"
Castellbell i el Vilar

C. de Joaquim Borràs, 40

Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Petit estendard, ensenya de la secció d'infants, possiblement de la Capella de Música Burés. A l'anvers es pot llegir amb lletres brodades de vermell "SECCIÓ D'INFANTS" i a sota "BURÉS". Al mig un pom de flors. Tot sobre un fons amb motius vegetals.
    Al revers, té la mateixa estructura però es llegeix "CASTELLBELL / Y VILAR".

El 1914 es funda el Cor de Caramelles del Burés, que no trigaria gaire en convertir-se en el reconegut Orfeó La Formiga, el precedent de l'actual Capella de Música Burés. L'article 1r dels seus estatuts diu: "esta Sociedad tiene por objeto la instrucción y el recreo, entendiendose por recreo toda clase de diversiones que no afecten a la moral ni a determinadas personas.
    Un cop aquella Societat Coral es transformà en l'Orfeó La Formiga, "ha representat tota la cultura, l'art i l'amor a Catalunya d'aquesta joliua barriada del Llobregat. Les seves melodies, filades primer modestament recloses sota el Montserrat, després escampades per la comarca ja rica de cançons, finalment en arribar al cap i casal de la nostra terra proclamaren als quatre vents, que ací en un reconet del Bages, ran del Llobregat i al peu de la muntanya de la Verge Bruna, en mig de quatre cases aplegades a l'entorn d'una colònia industrial, hi batega la més rica i pura espiritualitat".
    Florenci Vila i Vilaseca era el fill dels hortolans de la fàbrica del Burés. Tenia una educació musical sòlida i quan van oferir-li la direcció del Cor La Formiga, va veure que havia de fer-ne un Orfeó. Durant més d'un any, el Florenci després de treballar tot el dia a l'horta de la fàbrica, pujava a Manresa, per perfeccionar-se al costat dels cantaires de l'Orfeó Manresà.
    L'herència que deixà Vila a Enric Gibert i Camins, fou immensa i aquest va multiplicar-la. Al temps que el valor artístic de l'Orfeó La Formiga arribava a una gran alçada, hi cantaven 90 veus, s'estimulaven els valors socials. Tot el poble se sentia identificat amb el seu Orfeó. El president, Josep Torras, deia que en cada llar del poble s'hi trobava un cantaire o un soci o tots dos alhora, i es donava el cas en més d'una casa que els pares i els fills eren cantaires i socis de l'Orfeó. El 10 de gener de 1930, es tractà la renovació de la junta, aleshores dirigida per Josep Torras, acordant-se la seva continuïtat, fins a aconseguir el permís per a traslladar-se "al nuevo local que nuestros patrones los señores Dª Eulalia de Burés y su hijo D. Francisco han hecho construir para el Orfeón”. Parlem del Casino del Burés, una obra que calia agrair a les gestions fetes per la senyora Eulàlia Regordosa i Soldevila, esposa de l'amo de la fàbrica del Burés. Acabada la guerra, l'Orfeó La Formiga dóna pas a la Capella de Música Burés. Comencen amb actuacions de caire estrictament musical, fins el 8 d'abril de 1945 en què tornaren a cantar sota la batuta del mestre Gibert, a qui ajudava Francesc Vila. L'autorització governamental no arriba fins el 26 d'octubre de 1949, quan es constituí la nova junta de la Capella presidida per Enric Frontera i Torras.
    L'estiu de l'any 1956 van fer la seva primera sortida a l'estranger, participant al Concurs Polifònic Internacional "Guido d'Arezzo”. Després van ser els cantaires de Castellbell i el Vilar, els que van convidar a les corals foranes a cantar en el nostre poble. Amb la col·laboració de la berguedana Coral Joventut Sardanista de Puig-reig, entitat de la que nasqué l'actual Polifònica de Puig-reig, la Capella de Música Burés va començar a partir de l'any 1980 a organitzar el Festival Internacional de Cant Coral Catalunya Centre. La Capella de Música Burés, és una entitat que al llarg de la seva història no ha oblidat la tasca pedagògica, contribuint a la formació musical dels infants de Castellbell i el Vilar, fent-los participar en la seva secció infantil, en l'Agrupació de Joves Percussionistes, en l'Escola de Música i, avui, en la recent constituïda agrupació del Cor Infantil La Formiga.

VALLS i PUEYO, Joan (2014). Cant coral a Castellbell i el Vilar. Amb motiu del centenari de la Capella de Música Burés. (1914-2014); dins Dovella. Revista cultural de la Catalunya central. Tardor-Hivern 2014.