Estendard de l'Agrupació Coral
Carme

  Anoia
  Avinguda de Catalunya, 2
  Emplaçament
  A les dependències de l'Ajuntament de Carme.

  Coordenades:

  41.53096
  1.62301
  385126
  4598617
  Número de fitxa
  08048 - 45
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1935
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Carme. Avda. de Catalunya, 2. 08787 Carme.
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

  Estendard amb estructura en "L" de bronze i llautó, coronada per una lira. La tela està folrada de seda, i conté lletres i motius de vellut vermell i brodats d'or. Es tracta de la insígnia de l'Agrupació Coral de Carme. El seu anvers conté una gran clau de sol de vellut vermell, coronada per un estel de sis puntes i decorada amb branques de llorer. El revers conté l'escut del municipi de Carme envoltat de fulles o flors de lis, amb les inscripcions "Catalunya Nova" i "Carme 1935", tot plegat sobre les quatre barres.

  Aquest estendard fou elaborat just abans de l'esclat de la Guerra Civil (1935), tal i com indica la seva inscripció del revers, en un moment àlgid de les agrupacions corals arreu de Catalunya.
  Els orfeons van començar a aparèixer durant l'últim terç del segle XIX. Amb els anys, l'estètica de les actuacions dels orfeons durant les seves actuacions va arribar a ser molt similar a la d'un grup de persones en semicercle, amb el director enmig i un estendard que sobresortia per sobre dels coristes i que constituïa el referent identificatiu del grup.