Esteles funeràries discoïdals
Sant Martí de Tous

    Anoia
    Carrer de les escoles, 15. Nucli urbà.
    449

    Coordenades:

    41.56093
    1.52327
    376862
    4602082
    Número de fitxa
    08226 - 107
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Col·lecció
    Medieval
    Contemporani
    Segle
    XII- XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Física
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Accés públic. Prop. Privada. Els Amics de Tous
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    A la sala d'exposició permanent Camil Riba s'hi exposen sis esteles funeràries discoïdals de pedra. Corresponent a monuments funeraris amb base trapezoïdal i coronades per un disc circular decorat. Tres presenten una creu en relleu a les dues cares del disc, una quarta mostra quatre grans pètals rebaixats en les dues cares del disc, una cinquena en una cara presenta una castell o torre amb tres merlets i en l'altra cara una creu i una sisena un xerrac a les dues cares del disc. Aquesta segons un cartell pertanyia a la tomba de Josep Gual i Vidal (1780-1824), de la casa Gual de la Roqueta.

    Aquest objecte es troba ubicat en un edifici municipal cedit per l'Ajuntament de Sant Martí de Tous a l'Associació Amics de Tous, els quals gestionen la Sala Camil Riba, a la planta baixa, i el segon pis.

    De la gran part de les esteles no se sap la seva procedència. No obstant, aquests elements eren utilitzats per marcar sepultures al subsòl. Aquest model es va començar a utilitzar al segle XII fins el segle XVIII-XIX.
    Associació Amics de Tous fou creada l'any 1983 i durant els últims anys s'ha dedicat a recollir, recuperar i emmagatzemar elements dels patrimoni local que els veïns han donat a l'entitat.

    Menéndez, F. Xavier. (2015): Informe sobre la col·lecció local de Sant Martí de Tous. Requeriments per la creació d'un equipament museístic. Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona.