Esteles funeràries discoïdals
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Carrer de les escoles, 15. Nucli urbà.
  449

  Coordenades:

  41.56093
  1.52327
  376862
  4602082
  Número de fitxa
  08226 - 107
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Col·lecció
  Medieval
  Contemporani
  Segle
  XII- XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Accés públic. Prop. Privada. Els Amics de Tous
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  A la sala d'exposició permanent Camil Riba s'hi exposen sis esteles funeràries discoïdals de pedra. Corresponent a monuments funeraris amb base trapezoïdal i coronades per un disc circular decorat. Tres presenten una creu en relleu a les dues cares del disc, una quarta mostra quatre grans pètals rebaixats en les dues cares del disc, una cinquena en una cara presenta una castell o torre amb tres merlets i en l'altra cara una creu i una sisena un xerrac a les dues cares del disc. Aquesta segons un cartell pertanyia a la tomba de Josep Gual i Vidal (1780-1824), de la casa Gual de la Roqueta.

  Aquest objecte es troba ubicat en un edifici municipal cedit per l'Ajuntament de Sant Martí de Tous a l'Associació Amics de Tous, els quals gestionen la Sala Camil Riba, a la planta baixa, i el segon pis.

  De la gran part de les esteles no se sap la seva procedència. No obstant, aquests elements eren utilitzats per marcar sepultures al subsòl. Aquest model es va començar a utilitzar al segle XII fins el segle XVIII-XIX.
  Associació Amics de Tous fou creada l'any 1983 i durant els últims anys s'ha dedicat a recollir, recuperar i emmagatzemar elements dels patrimoni local que els veïns han donat a l'entitat.

  Menéndez, F. Xavier. (2015): Informe sobre la col·lecció local de Sant Martí de Tous. Requeriments per la creació d'un equipament museístic. Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona.