Estació Seguers- Sant Pere Sallavinera
Sant Pere Sallavinera

Tros de l'estació. Nord del nucli de Sant Pere Sallavinera
    A la dreta de la carretera BV-3051, després del Km 1

Administración General del Estado
    Núria Cabañas

L'estació de Seguers - Sant Pere Sallavinera es troba situada al nord del nucli urbà de Sant Pere Sallavinera, aproximadament a 2 km de distància, i forma part de la línia de Barcelona - Manresa - Lleida.
    Es tracta d'un edifici de planta rectangular format a partir de tres cossos annexes de planta baixa. Tots presenten una coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal revestida amb teula àrab. L'edifici fou construït l'any 1860, quan es va posar el servei el tram de Manresa a Lleida.
    La façana principal es troba orientada a llevant. S'hi obren quatre finestrals i dues portes d'accés, una situada al cos central i una segona i de dimensions més reduïdes al cos situat més a tramuntana. Totes les obertures estan emmarcades amb maons pintats de color vermell. A la façana principal del cos central i a la façana de migjorn hi ha una placa realitzada amb rajoles blanques emmarcades amb blau amb el nom de l'estació: Seguers de San Pedro Salavinera.
    El tractament dels murs és arrebossat pintat de tonalitat ocre excepte les cantonades reforçades amb maons col·locats a mode de cadena cantonera i pintat amb vermell.
    L'accés a l'estació es mitjançant dues escalinates, una a migjorn i l'altra a tramuntana.

Durant el trajecte de Barcelona - Manresa - Lleida els trens s'aturaven a l'estació de de Seguers - Sant Pere Sallavinera per proveir d'aigua la locomotora.

L'estació de Seguers - Sant Pere Sallavinera va entrar en servei el 30 de maig de 1860, quan va entrar en servei el tram de Manresa a Lleida. L'any 1878 va passar a formar part de la Compañía de los Caminos de Hierro del Norte i l'any 1941 de Renfe. L'any 1980 s'electrifica la línia Manresa - Lleida i el 2005 l'estació va passar a formar part d'Adif.
    Els trens de viatgers van ser batejats pels vilatans amb el nom de Ligero, el Platillo, el Correu, el Ràpid i el Cerverí.

Butllatí informatiu municipal 2011. Sant Pere Sallavinera. Núm 4.