Estació romana del Pla de Rubió
Rubió

Pla de Rubió

IV-X
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El jaciment anomenat de l’Estació romana es troba situat al  Pla de Rubió. Les diverses intervencions arqueològiques realitzades arran de diferents obres de millores del nucli del Pla de Rubió van permetre localitzar diverses restes arqueològiques com part d’una necròpolis ubicada a l’est de Cal Tomàs amb una cronologia d’entre el segle IV -V dC. Treballs realitzat l’any 2005 van permetre localitzar divers estructures que corresponien a l’àrea de treball d’una possible vil·la romana (fons de dolies, fosses, estructures de combustió, murs) i un total de 12 sitges. L’any 2015 es va realitzar una nova intervenció sota el carrer de les Escoles que va posar al descobert part d’un forn de tègula i trams de murs.

La fitxa s'ha omplert amb dades de la fitxa 004.BAP de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

El jaciment fou descobert l’any 1972 per membres de la secció d’arqueològia del Centre d’Estudis Comarcals de l’Anoia. Durant la revisió de la Carta Arqueològica l’any 1991 es va observar la presència d’abundant ceràmica dispersa a l’entorn del Local Social del Pla i de la carretera BV-1037.

AAVV. (1981): Catalunya Romànica. El Penedès – L’Anoia. Vol. XIX. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

DE CASTRO, O. “Memòria de la intervenció arqueològica al Pla de Rubió, Carrer Escoles. Mur de Contenció. Rubió, Anoia”. Actium. Alella, octubre‐novembre de 2016, inèdit.

FONT, J. “Memòria de la intervenció arqueològica al Pla de Rubió. Nou vial UA1. Rubió, Anoia. Del 18 al 29 de setembre de 2017”. Alella, desembre de 2017. Inèdit

GEA, M; DE CASTRO, O. “Memòria de la intervenció arqueològica al Pla de Rubió. Xarxa de col·lectors. Fase II. Rubió, l’Anoia. Juny-agost de 2015.”. Actium, Alella, setembre 2015,Inèdit

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

NADAL, E. “Memòria de la intervenció arqueològica al Pla de Rubió. Carrer de les Escoles. Porxo. Rubió, l’Anoia. Del 24 al 28 d’abril de 2017”. Alella, abril de 2017. Inèdit

VILAMALA, I (Coord): Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.