Sepulcre Megalític de les Maioles
Rubió

Pinassa de la Creu. Maçana

Edats dels Metalls
    Científic/Cultural
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El sepulcre megalític de les Maioles es troba situat en una petita elevació a tocar de la serra de Rubió, en una àrea utilitzada des d’antic com a via de transhumància i de comunicació amb les serralades del Pre-pirineu i les terres baixes. Es tracta d’un monument funerari situat cronològicament al primer terç del II mil·lenni aC (2000 – 1600 aC, entre el calcolític i el bronze antic) del tipus  “petita galeria catalana o sepulcres de corredor ample” formada per la cambra funerària, el corredor i el túmul. El corredor, amb una longitud d’1,40 m, està format per dues lloses verticals i dona accés a la cambra funerària. Aquesta és de forma trapezoïdal, està formada per quatre lloses, una de les quals separa el corredor de la cambra funerària. El sòl de la cambra està format per un enllosat de petites lloses, més o menys planes, col·locades al damunt d’una preparació de terra. Tota l’estructura funerària està envoltada d’un túmul de forma el·líptica, de 10 m de diàmetre i 1,5 m d’alçada, construït amb blocs de pedra i terra que protegeix el sepulcre i li proporciona monumentalitat. Les restes que, de forma primària i successiva, foren inhumades a l’interior de la cambra funerària corresponen a un total de 620 restes antropològiques i només un dels inhumats mantenia connexió anatòmica. D’aquest conjunt funerari cal destacar la darrera inhumació, la qual estava  associada a un aixovar format per un vas ceràmic sencer i protegit per una estructura de pedra  situat a la zona dels peus. Els materials arqueològics recuperats durant la intervenció van ser fragments de ceràmica llisa i amb decoracions incises fabricada a mà, una punta de sageta i fragments de làmines de sílex, percussors de pedra, un punxó de coure, una anella de bronze i denes de collaret de dentalium, d’esteatita i una en forma de barrilet fet de pedra verda.

El sepulcre de les Maioles va ser excavat i restaurat l’any 1995. L’any 2003 es van realitzar prospeccions arqueològiques a l’entorn.

El sepulcre fou localitzat l’any 1989 per membres de la Secció d’Arqueològica del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI).

CLOP, X; FAURA, JOSEP MIQUEL. ( 2002): El sepulcre megalític de les Maioles (Rubió, Anoia). Pràctiques funeràries i societat a l’altiplà de Calaf (2000-1600 cal ANE) a Estrats Revista d’Arqueologia, Prehistòria i Història Antiga. Núm. 7. Centre d’Estudis Comarcals de l’Anoia. Igualada.

FAURA, J.M.; CLOP, X. "Un projecte de Recerca i difusió en l'àmbit del megalitisme meridional català: El sepulcre megalític de les Maioles (Rubió, Anoia)". Patrimoni i Història Local. Jornades d'homenatge a Lluís Esteva i Macíes. p.25-29.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.