Esquerda nº 1 del mas de les Fonts - Penya Esquerdada nº 1 - Avenc SM-3/4
Vallirana

Serra del Mas - Penya Esquerdada
    Sota el cim de la penya, al nord-est, per un corriol a la dreta del camí que ve del Pla d'Ardenya

Adriana Geladó Prat

Esquerda de 38 metres de desnivell i 95 metres de recorregut, situada en una zona litològica de dolomies. Es tracta de l'esquerda més coneguda del conjunt d'esquerdes del Mas de les Fonts. La boca superior dóna accés a un pou de 36 metres, mentre que la boca inferior te més amplada i és de fàcil accés. Després de baixar a una petita sala, un pas estret comunica amb un pou de 20 metres. A la base forma una galeria descendent de 18 metres de recorregut fins a fer-se impracticable. Aquest sector de galeria comunica amb la base del pou de 36 metres.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex.

Tot i que s'atribueix la primera exploració a en Font i Sagué, aquest l'esmenta al seu catàleg sense especificar que hi hagi estat. Rafael Amat i Carreras l'explora per primer cop el 24 d'agost del 1925 i l'anomena Esquerda del Mas de les Fonts amb una fondària de 50 metres. El 1963, la gent del Club Muntanyenc Barcelonès la va tornar a explorar i li atorgaren una fondària de 40 metres. També l'anomenen Esquerda del Mas de les Fonts. Durant les campanyes executades els anys 1936 i 1975-1976 es van recol·lectar diversos exemplars de Troglocharinus Ferreri Reitt, un coleòpter cavernícola.

Http://www.espeleoindex.com/# (Consulta: 20-04-2017). PIOLET (2012). Vallirana: caminades, avencs i cabanes. Barcelona: Editorial Piolet, nº 31.