Espai Protegit Serra del Catllaràs
Sant Julià de Cerdanyola

María del Agua Cortés Elía. OPC

Espai Protegit serra del Catllaràs, té un total de 5.605 ha de terreny protegides. Ocupa part dels termes de Sant Julià de Cerdanyola, Guardiola de Berguedà, La Nou, la Pobla de Lillet, Vilada, Castell de l'Areny i les Lloses. Aquest singular massís pre-pirinenc està situat a cavall entre el mantell del Pedraforca i el mantell de Vallfogona, a l'Alt Berguedà i al sud de la serra de Cadí-Moixeró. Espai representatiu dels relleus calcaris mesozoics i eocens del Pre-pirineu oriental, si bé el terç central i el sector oriental de l'espai són més abundants els sediments detrítics oecens i paleocens -gresos i conglomerats-, amb un altiplà a la carena i un dimorfisme entre els vessants meridionals abruptes i els vessants septentrionals més suaus. La seva notable amplitud altitudinal en un espai relativament petit fa enriquir llur diversitat. Cal destacar aquest espai, per la seva estructura geomorfològica i per la presència d'alguns elements d'interès biològic. Els vessants de la serra i a les seves vall internes, es presenta la zonació típica de paisatges en aquest territori pre-pirinenc -des de l'alzinar fragmentat als solells (Quercion ilicis) fins a les rouredes i pinedes calcícoles (Quercion pubescenti-petraeae)-. A les obagues destaquen les fagedes amb boix (Buxo-Fagetum) força rares a l'Alt Berguedà. A la serra de Catllaràs, tot i no assolir una alçada considerable també es desenvolupen alguns prats i rasos culminals de caràcter subalpí. Destaca la presència en aquesta serra de la flor de neu (Leontopodium alpinum), una espècie molt rara al país i protegida per la legislació de Catalunya. Les comunitats rupícoles de la muntanya mitjama calcària (Saxifragion mediae), que serven un conjunt d'espècies relictuals, són molt ben representades. La fauna de la serra de Catllaràs constitueix una comunitat de transició entre els sistemes pirinencs i els més mediterranis, situats més al sud. Hom troba algunes espècies ja al límit de les seves possibilitats, com el gall fer i la marta, alhora que serva espècies de gran interès com per exemple el cèrvol.

El PEIN Catllaràs ocupa bona part del terme de Sant Julià de Cerdanyola.