Esgrafiats de Rocaguinarda
Oristà

Sector sud-oest del terme municipal
    A 3600 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 63'300

Algunes persones han ratllat els esgrafiats així com també hi han escrit a sobre.
    Jordi Compte i Marta Homs

Els esgrafiats de Rocaguinarda es troben al cingle dels Tres Còdols, una petita i amagada cinglera d'un gres tou i vermellós, prop de la casa de Rocaguinarda. En una estreta lleixa horitzontal d'aquesta cinglera hi ha uns grafits gravats a la roca; són inscripcions relacionades amb el bandoler Perot Rocaguinarda, un petit testimoni d'impressions d'algun bandoler amic d'en Perot o del propi Rocaguinarda. Els esgrafiats són diversos i s'hi poden observar entre altres inscripcions: Rocaguinarda; Perot; bandoler, Joseph, Moliner, així com algunes dates: 1582 (data del naixement de Perot) i 1614 (data en la què la majoria de bandolers van marxar a l'exili) i els dibuixos de creus i cases fautores (cases que suposadament cooperaven amb al causa del bandoler Perot Rocaguinarda).

Caldria fer un estudi en profunditat dels grafits i dels dibuixos, símbols, etc. així com prendre les mesures necessàries per la seva protecció i conservació.

ROVIRÓ, Xavier (2006). Perot Rocaguinarda. Cap de bandolers. Farell.