Església de Santa Maria de la Múnia
Castellví de la Marca

XIII-XIX
    INVENTARI DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC
    Parròquia
    Tríade scp

Edifici de planta de creu llatina i absis poligonal, d'una nau i capelles laterals. Té una volta de quatre punts i coberta a dos vessants. L'entrada principal és un arc de mig punt, a la façana destaca un ull de bou i es seu esgrafiat. Exteriorment, l'absis i els murs laterals conserven la pedra vista. El campanar és quadrangular a la base i octagonal en el cos superior.

Referència cartogràfica: mapa topogràfic de Catalunya 1:5000. La Múnia 447-4-1 (276-129). Institut Cartogràfic de Catalunya. 1a. Edició: juliol 1995

L'església que es pot veure a l'actualitat data de l'any 1888, tot i que el seu origen es remunta al segle XIII. Els antecedents documentals més antics lliguen aquest origen amb el llinatge dels Montcada. Durant el segle XIX (1802 i 1888) es porten a terme diferents remodelacions/ampliacions que fan desaparèixer la capella primitiva. Hi ha referències històriques dels anys 1404 i 1414. La parròquia de Santa Maria es va independitzar de la de Sant Sadurní l'any 1907.

AA.VV. (1982). Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana. Vol.VI. Alt Penedès. Baix Penedès. Garraf. Anoia. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan: Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona 1986