Església de Sant Martí de Bertrans
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    C-25, sortida 114. BV-3009 i seguir pista asfaltada fins quasi Castelltallt. Pista asfaltada W i N

Romànic
    XII
    Jordi Piñero Subirana

Petita esglesiola romànica (de la segona meitat del segle XII) que es troba aïllada prop dels masos Bertrans i Prat Barrina, situada a la punta de l'altiplà on es troben aquestes cases i amb excel·lents vistes sobre la vall. Es tracta d'una construcció d'una sola nau, amb l'absis encarat a llevant, lleugerament cap al nord tot seguint la configuració del terreny. L'absis és semicircular llis, i al centre té una finestra de doble esqueixada rematada amb arc de mig punt fet de dovelles. La façana principal, a ponent, té un portal amb arc escarser adovellat. També té un òcul modern que suplí un finestral cruciforme anterior. A la part superior hi ha un campanar d'espadanya simple, recentment restaurat. El parament és format per carreuons tallats i disposats en filades uniformes. La porta d'entrada, que és l'originària, conserva un bonic forrellat. A l'interior, trobem un arc triomfal i volta apuntada a la nau, mentre que l'absis té volta de quart d'esfera. Els paraments interiors són parcialment enguixats.

L'església es troba dins l'antic terme del castell de Castelltallat, al lloc anomenat antigament Breners, que és documentat l'any 1031 amb les grafies de "Breneros" i "Breners". L'església de Sant Martí de Breners apareix també en aquest document. L'església de Sant Martí de Breneres es torna a documentar el 1095. No en coneixem més notícies fins al 1428, quan torna a aparèixer en llegats que se li fan. No degué passar de capella rural, dependent de Sant Miquel de Castelltallat. En un turó vora l'església es conserven restes d'una torre alt-medieval.
    El topònim actual de Bertrans correspon a una masia propera els hereus de la qual tenien cura de l'església almenys a partir del segle XVII. Aquesta masia estava a tocar de la de can Prat Barrina, però avui pràcticament no se'n conserva res. Després de 1739 s'hi van fer algunes reformes, possiblement per complir les disposicions del bisbe, que manava fer-hi reparacions. L'absis va quedar tapiat amb un envà que feia de suport a un quadre de Sant Martí i a una pintura barroca que imitava un retaule. Actualment tenen cura d'aquesta església els hereus del mas Prat-barrina, que l'han agençada. També hi ha fet una intervenció de consolidació interior els Amics de l'Art Romànic. Almenys un cop a l'any, per la festa de sant Martí, s'hi ret culte.

BENET, Albert; MAZCUÑAN, Alexandre; JUNYENT, Francesc (1984). "Sant Martí de Bertrans", Catalunya Romànica, vol. XI "El Bages", Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana, p. 457-458.
    CASTELLET, Laura de (2017). "El paisatge arqueològic de Prades i els seus orígens històrics", La Fornal, Associació Cultural de Prades, núm. 18 (maig 2017).
    PLADEVALL, Antoni (1976). "Capelles i santuaris del bisbat de Vic. Sant Martí de Bertrans", Full Diocesà, núm. 3403 ( 4 de juliol de 1976), Vic.