Església de Sant Francesc d'Assís de Castellterçol o la Capella Nova
Castellterçol

Pl. de Sant Francesc.

Historicista
    Arxiprestat del Moianès (Bisbat de Vic)
    Virgínia Cepero González

Temple d'una sola nau, amb quatre capelles laterals i un absis rectangular. La nau està coberta amb volta de canó.
    El portal d'entrada es troba flanquejat per dues semipilastres que sostenen una llinda motllurada, ornada amb un medalló, sobre la que hi ha una cornisa que fa de base de la fornícula amb la imatge de Sant Francesc. Per damunt hi ha una rosassa.
    El coronament de la façana és mixtilini, amb una creu al centre.

La capella de Sant Francesc d'Assís va ser idea de Josep Gallés i Pujal. Per a poder construir-la es va haver de demanar ajuda a diversos estaments, es van fer subscripcions, organitzar rifes, etc.
    La construcció va començar l'any 1849 amb la benedicció del pavorde Damià Pascual. La capella va ser beneïda el 13 de desembre de 1852, quan només estava construït el presbiteri. Les obres exteriors van finalitzar l'any 1874.
    L'any 1936, durant la Guerra Civil, la capella va ser profanada i es van destruir els seus altars. Es va destinar com a magatzem de carbó fins que, finalment, va ser restaurada.

CARRERA PUJAL, J. (1948) La vila de Castellterçol. Barcelona: Bosch.