Església de la Trinitat
Vilafranca del Penedès

    Alt Penedès
    Carrer de la Font, 47

    Coordenades:

    41.3482
    1.70003
    391247
    4578227
    Número de fitxa
    08305 - 21
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Historicista
    Eclecticisme
    Contemporani
    Modern
    Segle
    XVII-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si:IPA 4941
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    Arquebisbat de Barcelona (C. Bisbe, 5 - Barcelona).
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Església d'una nau que fa cantonada, capelles laterals i campanar octogonal. La nau és de planta rectangular de set trams separats per arcs torals apuntats que suporten voltes apuntades amb llunetes. Hi ha cinc capelles per banda entre els contraforts, comunicades amb la nau amb arcades de mig punt i cobertes de voltes per aresta. L'absis és sobreaixecat de planta en creu amb volta per aresta al cos central i capelles laterals i frontal cobertes amb volta de quatre punts. La coberta és de teules àrabs a dues aigües.
    La capella de Nostra Senyora del Remei, annexa, és de planta rectangular, de quatre trams separats per arcs torals de mig punt suportant voltes d'aresta.
    Campanar lateral, de planta octogonal, sobre el cor de la capella, amb finestrals apuntats i coronament amb barana de gelosia, gàrgoles i cornisa.
    Façana principal amb portal apuntat amb arquivoltes, timpà, cresteria i crucifix esculturat. Al seu damunt, hi ha un ull de bou central amb traceries de calat circulars i a cada costat del portal, trobem ulls de bou senzills. El coronament de la façana és amb cornisa.
    La capella del Remei té un portal d'arc de mig punt amb frontó triangular, suportat per dues columnes i petit entaulament, en el que hi ha gravat la data de 1654.

    L'any 1271 es crea la Fundació de l'Hospital pel vilafranquí Bernat Llovet. L'any 1331, el bisbe de Barcelona cedeix l'hospital als frares de la Trinitat.
    L'any 1582, es comencen les obres de l'església i entre 1598 i 1669, el claustre. En els segles XVII i XVIII s'hi van fent reformes, però a l'any 1835 és incendiat. L'any 1868 es fa una reforma de la façana per part del mestre d'obres Josep Inglada i Estrada. A finals del segle XIX, les reformes són constants, però destaca el projecte d'August Font i Carreras, que a l'any 1906 construeix el campanar.

    BENACH i TORRENTS, Manuel (1983). "L'hospital del Sant Esperit i el convent i l'església de la Trinitat de Vilafranca", dins Quaderns Il·lustrats del Penedès, núm. 3. impremta Esteve. Vilafranca del Penedès.
    COY i COTONAT, Agustí (1909). Vilafranca del Penedès, su historia y monumentos. Impremta de Francisco J. Altés i Alobart. Barcelona.
    MAS i PERERA, Pere (1932). Vilafranca del Penedès. Editorial Barcino.
    ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
    ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.
    ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.