Convent dels Trinitaris
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Carrer de la Font, 45

  Coordenades:

  41.34796
  1.69976
  391224
  4578201
  Número de fitxa
  08305-20
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Barroc
  Modern
  Segle
  XVI-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si:IPA 4940
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Arquebisbat de Barcelona (C. Bisbe, 5 - Barcelona).
  Autor de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Antic convent amb claustre situat dins una trama d'edificis entre mitgeres, consta de planta baixa i dos pisos, organitzat al voltant d'un claustre de planta quadrada compost d'una galeria baixa oberta, de 5 x 5 arcades de mig punt sobre columnes, una galeria alta tancada de doble nombre d'arcades que la baixa i un cos superior amb finestres adintellades. Les cobertes són de teules àrabs a 1 i 2 vessants al carrer i al claustre.
  La façana principal està formada per dos trams diferenciats; el més proper a l'església està compost simètricament sobre tres eixos verticals, amb la porta principal coronada amb un frontó triangular i dues finestres laterals a la planta baixa. Presideix la planta primera i segona, un balcó d'obertura única i finestres laterals, amb els arcs rebaixats.
  El tram de façana més llarg té un portal adintellat emmarcat amb carreus i dovelles a saltacavall i obertures adintellades i rebaixades a la planta baixa. Trobem balcons i finestres adintellats de pedra amb escut dels Trinitaris a la planta primera i finestres i balcons alternats a la planta segona.

  L'any 1271 es crea la Fundació de l'Hospital pel vilafranquí Bernat Llovet. L'any 1331, el bisbe de Barcelona cedeix l'hospital als frares de la Trinitat.
  L'any 1582, es comencen les obres de l'església i entre 1598 i 1669, el claustre. En els segles XVII i XVIII s'hi van fent reformes, però a l'any 1835 és incendiat. L'any 1868 es fa una reforma de la façana per part del mestre d'obres Josep Inglada i Estrada. A finals del segle XIX, les reformes són constants, però destaca el projecte d'August Font i Carreras, que a l'any 1906 construeix un nou campanar.

  BENACH i TORRENTS, Manuel (1983). "L'hospital del Sant Esperit i el convent i l'església de la Trinitat de Vilafranca", dins Quaderns Il·lustrats del Penedès, núm. 3. impremta Esteve. Vilafranca del Penedès.
  COY i COTONAT, Agustí (1909). Vilafranca del Penedès, su historia y monumentos. Impremta de Francisco J. Altés i Alobart. Barcelona.
  MAS i PERERA, Pere (1932). Vilafranca del Penedès. Editorial Barcino.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.