Església de Galera
Gaià

Plaça de l'Església, s/n. Galera
    Carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 1 carretera de Galera (BV-4402).

Ajuntamet de Gaià
    Jordi Piñero Subirana

Edifici emplaçat a la plaça de Galera inicialment concebut per acollir un forn de pa i altres serveis, reconvertit a la dècada de 1960 en església i actualment sense cap utilitat. Es tracta d'una construcció senzilla i funcional, de planta rectangular allargada i que tan sols disposa de planta baixa. A la façana que dóna a la plaça hi ha un únic portal d'accés, remtat amb arc i amb una portalada de fusta. Les dues façanes laterals, més llargues, contenen tres grups de dues finestretes primes. Exteriorment l'edifici és pintat de blanc, amb un sòcol gris. L'interior es manté tal com va quedar en els últims anís que serví com a capella, amb abillament interior sobri.

Galera s'originà al final del segle XVIII a partir d'uns establiments en terres del baró de Vilagaià, que va impulsar un nucli pagès semblant a una colònia. L'església parroquial era la de Sant Pere de Monistrol, que es troba a una mica més d'un quilòmetre de distància. Durant els anís de la Segona República a Galera es van tirar endavant una sèrie de millores: unes noves escoles, l'edifici del forn de pa i escorxador o la xarxa de clavegueres. Aquest era, doncs, l'edifici que originàriament va acollir el forn de pa, mentre que l'escorxador era en un edifici adossat al darrera i també hi havia un altre cobert lateral. El principal impulsor va ser l'alcalde Lluís Feixa. Va ser ell qui cedí de forma gratuïta els terrenys per construir aquests equipaments. Aquests i altres establiments (forn de pa, carnisseria, botiga, cafè…) van estar en actiu fins a principis de la dècada de 1960, moment en què s'intensificà el procés de despoblament del camp i moltes de les cases de Galera van quedar deshabitades. Com que l'antiga església de Sant Pere de Monistrol es trobava en ruïnes d'ençà de la Guerra Civil de 1936 aleshores s'optà per reconvertir l'antic escorxador i forn de pa en capella. Aquesta va tenir culte fins els volts de 2011.

BADIA, Josep M i altres (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 72-75, 86, 88, 182-184, 198-199.
    VILA CASALS, Ramon M. Llibre de Galera (treball inèdit)