Escut del castell 3
Montesquiu

Osona
    A l’interior de la planta baixa del Castell de Montesquiu, al costat mateix de la portalada d’accés.
    Emplaçament
    L’escut col·locat damunt una estructura metàl•lica al mur sud del castell, per la cara que dóna al pati interior.

42.113278039774
    2.211913458269
    434848
    4662654
    08131 - 68
    Barroc
    L’escut ha perdut algunes parts, especialment detalls del relleu.
    Legal i física
    Número 1081-Monument Històric
    IPAC, núm. 1195
    Cultural
    Diputació de Barcelona. Rambla de Catalunya, 126. 08008 Barcelona.
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d’un escut ornamental força elaborat, està esculpit en baix relleu i amb inscripció gravada un gran bloc de pedra.

El relleu mostra un escut amb corona de marquès, compta amb una brodadura llisa que rodeja l’escut, és dividit en dos flancs; dins cada flanc, al costat esquerra, un lleó, i al costat dret, una torra. A la part inferior hi ha una medalla i una inscripció, entre altres elements decoratius que custodien l’escut. La inscripció es pot llegir: “El excelentísimo señor conde de Santa Coloma y de Cifuentes, Marqués de Besora & (...) & C día 20 de Abril de 1790”.

La cronologia que indica l’escut, 1790, ens situa al llinatge dels Descatllar, a l’època de Gaietà.

-CORTS LÓPEZ, Ainhoa (2021): Anàlisi heràldica dels escuts relacionats amb el Castell de Montesquiu (Osona). Inèdit.