Escut de Santa Eulàlia
Gironella

Església vella de Santa Eulàlia. Plaça de la Vila, 9. 08600 Gironella
    A la façana principal de l'eglésia vella de Santa Eulàlia, al costat nord de la porta d'entrada.

Ajuntament de Gironella, plaça de la Vila, 1. 08680 Gironella
    Sara Simon Vilardaga

Relleu realitzat en pedra situat a l'entrada de l'església vella de Santa Eulàlia. Pren la forma d'escut encapçalat per una corona de la qual pengen unes garlandes que emmarquen l'escut pròpiament dit, on es presenta la procedència de la Santa mitjançant l'escut de Barcelona i la seva representació davant la creu sostenint una palma, símbol del seu martiri. A la part inferior s'aprecia un encadenat del qual penja un objecte indeterminat.

L'església vella de Santa Eulàlia és el resultat de diferents reformes i modificacions realtizades sobre l'església originària d'estil gòtil, probablement de mitjans del segle XIV, moment en el que comptaria amb una nau rectangular i una capçalera gòtica culminada amb la clau de volta. Les notícies documentals indiquen que amb anterioritat hi hauria hagut una altra església també dedicada a Santa Eulàlia, de la que es desconeix l'ubicació exacte.

-BUSQUETS I CASTELLA, J. (2005): La parròquia de Gironella: mil anys d'història. Berga: Àmbit de Recerques del Berguedà i Centre d'Estudis musicals del Berguedà "L'Espill".
    -BUSQUETS I CASTELLA, J. (1985): "80 anys de l'església nova de Gironella", a El Vilatà, número 42.
    -CAMPRUBÍ SENSADA, J. (1986): Santa Eulàlia de Gironella. La vida en una església i en una parròquia. Gironella: El Vilatà i l'autor.
    -VVAA. (1989): "Antiga església de Santa Eulàlia de Gironella", a Quaderns Científics i Tècnics, número 1 Recerques històrico-arqueològiques al Berguedà (1983-1986) (direcció: Albert López Mullor), p. 145-184. Diputació de Barcelona, Servei del Patrimoni Arquitectònic.