Escut de ca la Madora / Escut dels Estany
Copons

  Anoia
  Carrer del Raval, 15, 08289
  Emplaçament
  A l'extrem de ponent del nucli urbà, a la cantonada amb el camí de la Font de la Vila
  422m

  Coordenades:

  41.63673
  1.51699
  376483
  4610506
  Número de fitxa
  08071-288
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 6507003CG7160N
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Element situat a la façana principal de l'edifici, entre la primera planta i el segon pis. Es tracta de l'escut de la família Estany, adaptat d'una forma no gaire heràldica. Presenta les armes de la família, consistents en un estany o llacuna d'aigua on hi neden dos cignes, al centre de l'element. Damunt seu, en un registre independent, hi ha una sèrie d'estrelles que han estat interpretades com una brisura, és a dir, un canvi que es fa a les armes o a l'escut per distingir les diferents branques d'una família. Aquesta representació està encastada al centre d'una cartel·la ornamentada amb garlandes vegetals i rematada per una corona amb decoració floral. La cartel·la està encastada damunt d'una superfície drapejada, que presenta dos petits timbals als extrems inferiors de l'element.

  La informació referent a aquest element ha estat facilitada per la Societat Catalana de Genealogia.

  És força probable que l'escut fos creat a partir de la descripció del manuscrit de P. Rigalt del segle XIX: "Camper d'or, una llacuna o estany d'aigua que neden dos cignes" (Sic) [P. Rigalt, ms] Mr. Tot i això hi ha altres interpretacions del mateix emblema, com per exemple la que es troba al "Diccionnaire de Renesse" de Jean Van Helmont (1992): "Estagna Deux Cignes afrontis (nageant sur mer)". Dels orígens de la família sabem que Pere d'Estany va venir de Montpeller per la reconquesta. Passant per un barranc prop de l'Olleria, es va trobar un grup de sarraïns que portaven una sarraïna a casar-se a Benitraher. Els va escometre i els va posar en precipitada fugida. Per aquesta acció i altres serveis, el rei Jaume I el va premiar concedint-li el poble de Benifloret. En relació a Copons, cal dir que l'escut fa referència a la família Estany, propietària de la casa des de l'any 1869. La primera propietària d'aquest edifici fou Maria Josefa Estany i Pujol. La seva germana Maria Estany Pujol l'hereta el 1906 i,amb la mort d'aquesta darrera l'any 1912, la casa passà a mans de la seva neboda, Maria Teresa Estany i Gimena. Aquesta neboda es casà al cap d'uns anys amb Francesc Lacambra i Lacambra, nomenat comte de Lacambra l'any 1927 per part del rei Alfons XIII, adquirint així el títol nobiliari de comtesa. És probable, tot i que es tracta d'una hipòtesi, que l'escut fos creat pels voltants d'aquesta darrera data.

  "Compte de Lacambra". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 4, p. 3. MICALÓ I AUMEDES, Anna; VILA I CARABASA, Josep M.; AMIGÓ I BARBETA, Jordi (2005). "El molí del Madora". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 20, p. 4. MUÑOZ, Natàlia (2005). "Renoms de Copons: el carrer del Raval". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 20, p. 17.