Escull coral·lí de Sant Miquel d'Olèrdola Olèrdola

Alt Penedès
A Cal Farreny, sobre la riera de Sant Marçal
Ermita de Sant Miquel d'Olèrdola

Coordenades:

41.30528
1.71771
392655
4573440
08145-140
Patrimoni natural
Zona d'interès
Cenozoic
Neògen
Bo
Legal
  • BPU
Parc d'Olèrdola, Pla especial urbanístic de protecció 22/01/1998
Fàcil
Social
Privada
Diversos propietaris
Lluís Rius i Font, Oficina de Patrimoni Cultural
Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Promontori de Sant Miquel d Olèrdola, entre la urbanització Daltmar fins a zona de Sagarrull. Podem accedir pel GR92-3 des del mateix recinte del Castell. Aquesta atalaia històrica del Castell d Olèrdola en realitat està assentada damunt d'un registre sedimentari d'edat miocena. inferior, format per dipòsits terrigens i carbonatats propis d'una transgressió marina languiana. Els congles del castell trobem una sequència geològica de la successió de l'escull coral·lí format per un conglomerats de base, amb contacte amb les calcàries cretàciques com assentament del compelx escullós. Al seu damunt, sequències de sorres intercalades amb nivells rics amb ostres i molusc. Aquest serà el suport per a desenvolupar el veritable escull ric amb coralls hemoesfèrics formats per Favidads i Porites massius. Finalment, la mort de l'escull trobem una sequència de coralls arborescents tipus Mussismia i Leptomussa.

Aquesta zona presenta un interès cultural i natural de primer ordre, fet pel qual trobem diferents graus de protecció com a Parc Comarcal d'Olèrdola , dins del Pla especial urbanístic de proteccióaprovat el 22/01/1998. D0'altra banda, resta en com a zona d interès geològica inventariat com a Geozona 346 ( Sant Miquel d Olèrdola)per la Ditrecció General del Medi Natural de la Genralitat de Catalunya . Destaquem el compex arqueològic ibèric, romans i medievals, declarat com a Monument nacional al 1931

La història de la depressió del Penedès va comença ara fa uns 30 milions d'anys, però entre els 16 i 14 milions anys hi hagué un canvi ecològic dràstic, l'enfonsament de la vall combinat amb un augment dels nivells de l'oceans, propicià la penetració terra endins d aigües marines, responsables de veritables formacions coral·lines a Sant Pau d'Ordal, Sant Sadurní d'Anoia, Pacs i Sant Martí Sarroca.

PERMANYER, A. ( 1990) Sedimentologia i diagènesi dels esculls miocènics de la conca del Penedès. Tesi. Institut d estudis Catalans. RIUS LLUÍS, MAURI ALFRED ( 2007) Un viatge submarí per l Alt Penedès. Amics dels Parcs Naturals., núm. 10. Diputació de Barcelona. RIUS FONT, LLUÍS (2007) Un viatge submarí per l Alt Penedès. Quaderns de Patrimoni del Garraf, núm 7 i 8. Consell Comarcal del Garraf.