Escorxador
Navàs

Carretera de Castellet. Navàs

E. Porta (arquitecte)
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 24.EA. Nivell 3. Parcial. Nivell 4. Ambiental.
    Cultural
    Ajuntament de Navàs
    Jordi Piñero Subirana

Antic escorxador que s’ha reconvertit en centre d’interpretació. Es tracta d’un edifici construït a la dècada de 1960, de dimensions modestes i emplaçat als afores de Navàs. És format per un volum principal amb dos cossos de diferent alçada i té cossos auxiliars a ambdós costats, entremig d’un petit pati que envolta el conjunt. Actualment té una sola planta, tot i que originàriament el cos més gran en tenia dues.

L’edifici principal és format pels dos cossos adossats. El davanter i més baix funciona com a vestíbul i té al davant un porxo amb arcada de mig punt i coberta. Les façanes són arrebossades, excepte la part on hi ha l’entrada principal, que és de maó, i les finestres són de proporció quadrada, amb ampits de maó i franges de separació també de maó. L’edifici, de caire funcional, no té més elements que el distingeixin especialment. En la recent rehabilitació els cossos laterals s’han adaptat a les noves funcions, en molts casos ampliant considerablement la superfície de les obertures amb vidre.

A l’interior la sala principal acull un muntatge expositiu sobre els vins de la denominació d’origen Pla de Bages, al vestíbul s’hi ha emplaçat un punt d’informació turística, als cossos de l’ala oest s’hi preveu habilitar una botiga i un espai per a tallers i tastos, i al cos de llevant s’hi guarden els gegants de Navàs.

El Centre d’Interpretació enotúrístic compta amb un muntatge expositiu de qualitat i amb un disseny innovador, produït per l’empresa d’Artés Expomón. El leitmotiv del muntatge recrea un seguit d’ampollers de vins com a suport dels plafons, i té un audiovisual de fons. S’hi desenvolupen, entre altres temes: la terra, el paisatge, els aromes i les característiques dels vins del Pla de Bages, les varietat autòctones, el patrimoni de la pedra seca vinculada a la vinya o els cellers de la D.O. A la denominada sala de les piques s’hi poden veure tres muntatges audiovisuals més: sobre la vinya tradicional, els indrets més emblemàtics de Navàs i un muntatge titulat Memòria i paisatge a Navàs. Aquest centre és gestionat amb la col·laboració de la D.O. De moment obre dos dissabtes al matí i també s’hi poden fer visites concertades, amb la possibilitat de visites guiades.

El primer escorxador de Navàs es va aixecar l’any 1923 en el mateix indret on hi ha l´actual. Va fer-ne el plànol Pau Duarri i va executar l´obra Jaume Pons. L´any 1961 es va substituir per  l´actual edifici. L’antic es va enderrocar i es van aprofitar els materials i runes per reomplir el basament del paviment de les sales de matança, segons consta en el projecte. L’arquitecte fou E. Porta, i l’obra la va executar el paleta Urbici Bover.

A la segona dècada del segle XXI ja feia anys que l’escorxador estava en desús i en estat de semi-ruïna.  Aleshores s’hi va fer una rehabilitació que va comptar amb un fons d’ajuda europeu (FEDER), i el març de 2021 es va inaugurar amb la denominació de “Centre d’interpretació enoturístic l’Escorxador”. Aquest centre és un node principal en la xarxa de difusió de la denominació d’origen Pla de Bages, i també està vinculat al Geoparc de la Catalunya Central.