Escoles Velles
Santa Eulàlia de Ronçana

C. del Mestre Joan Batlle, 6
    Barri de la Sagrera

Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana. Ctra de la Sagrera, 3.
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

Els edificis de les Escoles Velles van construir-se durant el primer terç del segle XX. Es tracta de quatre edificis que inclouen l'escola de nens, la de nenes i les cases dels professors.

Es tracta de quatre edificis aïllats disposats de forma paral·lela al carrer del Mestre Joan Batlle. Els volums es distribueixen de forma simètrica, pel que al nord trobem la casa de la senyoreta i al sud la del mestre, mentre que al centre hi ha l'escola de les nenes i dels nens, respectivament. Els dos edificis dels professors s'orienten a ponent, consten de planta baixa i pis i tenen la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. Tenen les façanes principal i posterior compostes segons tres eixos d'obertures d'arc pla arrebossat emmarcat per una motllura, tot i que a la de la senyoreta la finestra central està tapiada. Els edificis de les escoles són d'un sol nivell d'alçat i tenen la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. Les façanes estan encarades, pel que els accessos estan a les façanes sud i nord respectivament. A llevant del pati que hi ha entre els dos edificis s'hi ha construït recentment la biblioteca municipal. El revestiment dels murs és arrebossat i pintat.

Les escoles públiques de Santa Eulàlia han tingut diverses ubicacions al llarg dels anys; entre els quals trobem Sant Simplici o Can Mallorca. A principi del segle XX es va començar a plantejar la necessitat de construir un edifici específic per aquesta finalitat. L'Ajuntament va comprar el terreny a Isidre Bonet i va començar a construir-se l'any 1915, de la mà del mestre d'obres Josep Puigdomènech. Van ser inaugurades el mateix any davant d'un gran nombre d'autoritats. Fa uns anys van quedar com a parvulari i fa pocs anys s'hi ha construït la biblioteca municipal.