Escoles Francesc Macià
Vilassar de Dalt

Carrer Pius XII, 26-28

Jeroni Martorell i Terrats
    BCIL -Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
    Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
    Jordi Montlló Bolart

Edifici civil destinat a grup escolar amb planta de creu formada per dos cossos col·locats perpendiculars entre ells. Consten de planta baixa, pis i golfes, amb la coberta de teules àrabs a quatre aigües, amb el carener paral·lel a la façana i una coberta a dues aigües en el cos perpendicular.
    Destaquen les grans obertures en la façana que recorren la planta baixa i el pis, les dues portes amb trencaaigües al damunt i els ulls de bou de les golfes.
    Els paraments són arrebossat, llisos i pintats de groc. Els angles estan reforçats amb carreus de granit i la teulada acaba amb un ràfec fet de diverses filades de maons.
    A la façana occidental s'hi adossa un cos amb una escala exterior, amb la barana d'obra rematada amb ceràmica.

L'edifici està envoltat d'un pati de terra. També forma part del conjunt un edifici als quatre vents que consta de planta baixa i pis.

S'inauguren el 29 de gener de 1930, amb l'assistència del ministre de Governació, quan era alcalde el mestre Joan Salamero i es bategen amb el nom de Reina Maria Cristina.
    Amb motiu de la visita dl primer president de la Generalitat republicana, el 25 d'agost de 1931, passa a denominar-se Francesc Macià.
    Després de la Guerra civil espanyola recupera el nom original, però després s'anomenen Carmen Polo de Franco. Amb el restabliment de la democràcia es recupera el seny i el nom de Francesc Macià.
    Actualment acull dependències municipals destinades a serveis educatius.

BENITO Pere (2006). Vilassar de Dalt, un poble de futur. Ajuntament de Vilassar de Dalt.