Escoles
Els Prats de Rei

Carrer del Mur s/n
    A l'extrem sud del nucli urbà de la vila dels Prats de Rei

Ajuntament dels Prats de Rei. Plaça Major, 1 (08281 Els Prats de Rei)
    Jordina Sales Carbonell

L'actual edifici de les Escoles de Prats de Rei és un edifici públic funcional del segon quart del segle XX sense cap interès arquitectònic especial si no fos perquè en bona part es va construir, l'any 1936, amb els blocs de pedra escairada resultants del desmuntatge de l'antiga església romànica de Sant Miquel de la Comanda, ubicada a molts pocs quilometres del nucli urbà. Es tracta d'un edifici de planta baixa, amb planta rectangular allargada, grans finestrals i coberta a dues aigües, al qual posteriorment se li han anat afegint altres edificacions auxiliars. Atès que les parets exteriors no estan arrebossades, és possible veure el parament de blocs de pedra romànics a la façana.

Durant la Guerra Civil Espanyola i els seus moments previs, molt patrimoni i edificis històrico-religiosos van patir els efectes d'una revolta social que va comportar la destrucció d'una sèrie de valuosos elements patrimonials amb segles d'història al darrere que, a ulls de determinades masses, simbolitzaven només elements de representació d'un ordre social a enderrocar.
    Actualment, el nom de les Escoles és Col·legi Públic Mare de Déu del Portal atesa la seva proximitat física al santuari marià.

-BENET CLARÀ, Albert (1992): 'Restes de Sant Miquel de la Comanda', Catalunya Romànica XIX. El Penedès, l'Anoia, Enciclopèdia Catalana, Barcelona, p. 472-474.