Ermita de Santa Anastàsia
Montseny

  Vallès Oriental
  Veïnat de Vila-seca
  Emplaçament
  Al costat de Can Jovany

  Coordenades:

  41.770600436493
  2.3905295133591
  449344
  4624486
  Número de fitxa
  08137 - 23
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  Modern
  Segle
  XII-XVIII
  Estat de conservació
  Dolent
  Només en queda part dels murs perimetrals.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 29223
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Barcelona. C. del Bisbe, 5 08002 Barcelona
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  Ermita d'origen romànic situada a la part més alta del veïnat de Vila-seca. Actualment només en queden els fonaments, que delimiten una estructura de planta rectangular amb l'absis semicircular. Al costat de ponent hi ha els brancals ceràmics del portal, que són obra de finals del segle XIX. El parament és de pedra irregular lligada amb argamassa, que originalment es trobava revestit amb morter de calç. A l'interior hi ha un altar precari fet amb una llosa de pissarra. Els fonaments han estat consolidats amb morter a la part superior i el recreixement d'alguns trams, que assoleixen una alçada màxima de poc més d'un metre i mig. 

  Es desconeix l'origen de la construcció, tot i que per les seves característiques es situa entorn el segle XII. Al segle XVIII s'hi va fer una reforma. Hi ha diversos testimonis gràfics de principi del segle XX on es pot veure encara sencera i que tenia un campanar d'espadanya. Durant la Guerra Civil va ser profanada i es creu que posteriorment va ser destruïda i abandonada. En aquest moment, la campana i l'ara d'altar foren traslladades a l'església parroquial de Sant Julià de Montseny.

  COMAS, P.; CASTELLS, J. (1994). Esglésies i ermites del Montseny i del seu entorn. Cardedeu: Museu-Arxiu Tomàs Balvey.

  GAVIN, J.M. (1990). Inventari d’esglésies: Vallès oriental. Barcelona: Arxiu Gavin, Editorial Pòrtic.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc del Montseny. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona  (1997).

  Inventari del Patrimoni Construït del Parc del Montseny. Pla Especial del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona i Diputació de Girona. Any 2008.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Montseny (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

  PLADEVALL, A., dir. (1984). Catalunya Romànica: el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.  Barcelona: Enciclopèdia Catalana.

  VALL, R. (1983). El romànic al Vallès. Sabadell: Ausa.