Ermita de Sant Martí
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Al final del camí de Sant Martí
  Emplaçament
  Urbanització Bon Repós; accés des del camí de Sant Martí

  Coordenades:

  41.42711
  1.91916
  409688
  4586736
  Número de fitxa
  08072-26
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Romànic
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Dolent
  Només resta dreta part d'una paret
  Protecció
  Legal
  Catàleg Municipal, 2005, núm. 26
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 002A00019
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Petit edifici amb absis rectangular, del qual només es conserven les ruïnes de dues de les tres parets amb una alçada de 2 i 3 m. Bastit amb carreuat travat amb un morter de calç amb arena. Per les restes es pot deduir que la planta tindria una forma entre rectangular i romboïdal, amb una capçalera de forma gairebé quadrada. La coberta de la capçalera podria haver estat de volta de canó, i no hi ha cap resta que permeti esbrinar el tipus de coberta de la nau. El mur lateral esquerre està format per carreus més aviat grans i ben escairats, col·locats segons fileres homogènies; el de la paret del fons es dividiria en dues parts, la inferior seria semblant a la descrita, i la superior té els carreus de dimensions més reduïdes.

  Les primeres referències a Sant Martí són de 1351, però fan referència a l'altar de Sant Martí de l'església de Santa Maria de Corbera. Aquest fet permet pensar que potser l'ermita ja estaria sense culte i que en el seu record s'hauria erigit a la parròquia un altar dedicat al sant (molt honorat a l'església hispana abans de l'època carolíngia).

  GAVÍN, Josep M. (1988). Inventari d'esglésies. Baix Llobregat. Barcelona: Pòrtic PAGÈS I PARETAS, M. (1992). Art romànic i feudalisme al Baix Llobregat. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat; Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat VALL I RIMBLAS, Ramon (1989). "Sant Martí: una església pre-romànica inèdita a Corbera de Llobregat". I Jornades Arqueològiques del Baix Llobregat. Castelldefels: Ajuntament de Castelldefels.