Ermita de Sant Martí Corbera de Llobregat

Baix Llobregat
Al final del camí de Sant Martí
Urbanització Bon Repós; accés des del camí de Sant Martí

Coordenades:

41.42711
1.91916
409688
4586736
08072-26
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Medieval
Romànic
XII
Dolent
Només resta dreta part d'una paret
Legal
Catàleg Municipal, 2005, núm. 26
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 002A00019
Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

Petit edifici amb absis rectangular, del qual només es conserven les ruïnes de dues de les tres parets amb una alçada de 2 i 3 m. Bastit amb carreuat travat amb un morter de calç amb arena. Per les restes es pot deduir que la planta tindria una forma entre rectangular i romboïdal, amb una capçalera de forma gairebé quadrada. La coberta de la capçalera podria haver estat de volta de canó, i no hi ha cap resta que permeti esbrinar el tipus de coberta de la nau. El mur lateral esquerre està format per carreus més aviat grans i ben escairats, col·locats segons fileres homogènies; el de la paret del fons es dividiria en dues parts, la inferior seria semblant a la descrita, i la superior té els carreus de dimensions més reduïdes.

Les primeres referències a Sant Martí són de 1351, però fan referència a l'altar de Sant Martí de l'església de Santa Maria de Corbera. Aquest fet permet pensar que potser l'ermita ja estaria sense culte i que en el seu record s'hauria erigit a la parròquia un altar dedicat al sant (molt honorat a l'església hispana abans de l'època carolíngia).

GAVÍN, Josep M. (1988). Inventari d'esglésies. Baix Llobregat. Barcelona: Pòrtic PAGÈS I PARETAS, M. (1992). Art romànic i feudalisme al Baix Llobregat. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat; Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat VALL I RIMBLAS, Ramon (1989). "Sant Martí: una església pre-romànica inèdita a Corbera de Llobregat". I Jornades Arqueològiques del Baix Llobregat. Castelldefels: Ajuntament de Castelldefels.