Era d'en Po Ros
Canyelles

si, CC.AA. I00303
    Estructural
    Reguera Rubiales, Miguel
    Jordi Farré

Jaciment situat a l'enllaç entre la C-15 i la C-15 B. Abans de la construcció d'aquest nexe de carreteres hi havia feixes de conreu on es localitzaren materials ceràmics en superfície d'època ibèrica: ceràmica comuna ibèrica, àmfora itàlica i ceràmica campaniana. Durant unes obres de remodelació de la carretera s'efectuà una excavació la qual va deixar al descobert, a més del mateix tipus de material, una sitja excavada al subsòl i seccionada per les màquines excavadores. El diàmetre del fons seria de 1.25 m i la profunditat aproximada de 1.50 m. El rebliment el formaven terra i pedres calcàries amb 24 fragments de ceràmica informe d'època ibèrica i restes de fauna. Actualment encara es poden observar escadussers fragments de ceràmica ibèrica, medieval i blau català.

Algun d'aquests materials es troben dipositats al Museu de Vilafranca.

Jaciment descobert per Xavier Virella durant unes prospeccions. Al 1988 es realitzà una excavació d'urgència.

MIRET, J. (1991). "El jaciment ibèric de l'Era d'en Po Ros (Canyelles)" 'Olerdulae'. Museu de Vilafranca. Vilafranca del Penedès. Gener desembre. MIRET, M. (1983). 'Cronologia i anàlisi espacial del poblament ibèric a la zona oriental de la comarca de Garraf.'. Barcelona. Servei d'Arqueologia, Direcció General del Patrimoni Cultural. (2004). 'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya' "Carta Arqueològica". Generalitat de Catalunya. VIRELLA I BLODA, A. (1990). 'Canyelles Mil·lenària'. Quaderns de Cultura Local nº VII, Canyelles. Institut d'Estudis Penedesencs. Sant Sadurní d'Anoia.