Era de can Martí Joan
Collbató

XVI-XX
    Està coberta per l'herba.
    PGOU 21/12/1984 (nucli històric)
    Assumpta Muset Pons

L'era de de can Martí Joan és la típica era de batre. Té forma circular i està enrajolada amb peces de terra cuita gravades amb les ditades, per tal facilitar la separació de la palla i el gra. Va ser habilitada en un lloc airejat i damunt d'un replà, que està envoltat i aguantat per una petita paret de pedra seca. També hi ha el corró troncocònic de pedra per batre i sis pilars d'obra que aguanten un cobert.

Can Martí Joan havia estat un alou de la infermeria de Sant Cugat del Vallès que, com la resta de pagesos, sembrava part de les terres amb cereals i llegums que, un cop segats, calia ventar i batre a l'era. Tenia una extensió de vuit jornals de llaurar de mula i era conegut com el mas Jorba o Fussalba. La denominació actual es remunta al segle XVII, a l'època de Martí Joan Jorba. Durant el segle XVIII hi vivien uns masovers ja que l'amo residia al mas Isbert de Santa Coloma de Cervelló, amb la pubilla del qual s'havia casat. El 1806, el seu fill, Josep Jorba Isbert, va fer-se càrrec de la finca. Posteriorment fou adquirida per la família Rogent.

ARXIU DE LA CORONA D'ARAGÓ, Monacals, Sant Cugat del Vallès, L. 1272, f. 76 r.; i AN, Llo. 490, f. 79 r. ARXIU COMARCAL DEL BAIX LLOBREGAT, Arxiu Notarial, E-3 (3), f. 71 v. i 72 r.