Enfront de Miralles
Veciana

Plans de l'ermita
    En la confluència de la Riera de Secanella i la Riera Gran

II a-XV dC
    Regular
    Es desconeix l'abast real d'aquest jaciment per manca d'intervencions arqueològiques. El garric està malmetent les estructures localitzades i es desconeix si n'hi ha d'altres.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Veciana (2007)
    Si (CC.AA, 12029)
    08298A005001750000ID
    Jordi Montlló Bolart

Es tracta de la troballa de material arqueològic en superfície en els camps del costat del camí de Secanella. El material documentat, segons l'Inventari del Patrimoni Arqueològic, correspon a fragments ceràmics de comuna ibèrica, vernís negre, àmfora itàlica, sigil·lada hispànica, parets fines, material constructiu (teules), un molí circular i dolia.
    En la part alta del turó es va localitzar una zona de sepultures i un forat excavat a la roca, actualment colgades per la vegetació.
    Materials en possessió de Josep Maria Manau.

La informació utilitzada per l'elaboració d'aquesta fitxa, com les dels altres jaciments arqueològics, està extreta de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Veciana de la Generalitat de Catalunya (IPAC) i de l'observació durant el treball de camp. La fitxa de l'IPAC delimita un polígon i unes coordenades UTM que serveixen per situar el jaciment. Un cop en el terreny s'intenten confirmar les dades de la fitxa de l'IPAC, tenint en compte que molt sovint les condicions del terreny s'han modificat per a fins agrícoles.
    En aquest cas, però, quan es va anar a fer el treball de camp es va veure que no hi havia cap coincidència amb el que deia la fitxa i la zona on se situava el jaciment. Arribats a l'oficina, amb l'estudi de la cartografia i la toponímia, es va observar que al costat del polígon de l'IPAC, una mica més al sud i a l'altra banda de la Riera de Secanella, hi havia un petit turó, boscós, enmig d'uns camps de conreu, que rebien el nom de Pla de l'ermita. En un segon desplaçament es va optar per prospectar aquesta zona. Els resultats van ser positius; es va identificar la tomba excavada a la roca, un forat cònic, també excavat a la roca i fragments de teules romanes. Per tant caldrà tenir-ho present i demanar el canvi de polígon.

Jaciment descobert per Josep Maria Manau, l'any 1999.