En Met de Ribes
Sant Pere de Ribes

XXI
    Joan Roig i Capdevila
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Escultura ceràmica de petites dimensions que es troba situada a l'entrada de la biblioteca pública Manuel de Pedrolo. Representa la figura d'un home de mitjana edat vestit amb barret, faixa i espardenyes, que camina amb el cap alt. Damunt l'espatlla sosté una caçadora i al seu darrera hi ha una campana. A la base sobre la que està col·locada l'escultura hi ha dues plaques que expliquen el context de la donació.

Segons s'ha publicat recentment, el personatge de Jaume Raventós i Lloses, conegut com en Met del Castell, va viure a Ribes a la primeria del segle XX. En Met era pagès i residia amb la seva mare al castell de Sota-ribes. La seva popularitat residia en la seva traça tocant les campanes de l'església, de manera que aconseguia foragitar les tempestes que amenaçaven la collita. Es diu que mentre ell feia de campaner, cap pedregada va afectar els cultius ribetans.
    Tanmateix, aquesta versió de la història sembla incerta. Segons el testimoni oral de la propietària de Can Campana (avui Can Guillem), el darrer campaner de l'església vella de Sant Pere va ser Ventura Milà i Nicolau o el seu pare, que és qui realment tenia la fama d'espantar els temporals amb el seu toc de campanes. Expliquen que va existir un tal Met, que en sortir fotografiat al costat d'unes campanes va ser identificat erròniament com el campaner.
    L'escultura d'en Met de Ribes va ser donada a l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes per l'artista Joan Roig i Capdevila el 25 d'abril del 2009, en el context de celebració del 10è aniversari de la Biblioteca Manuel de Pedrolo. L'artista va cedir l'obra en senyal d'agraïment pel bon tracte que van rebre els seus pares en viure a Ribes els darrers anys de la seva vida.

FORTUNY, M. (2009). "Donació d'"El Met de Ribes" a l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes", Quaderns de Patrimoni del Garraf. Núm. 11. Vilanova i la Geltrú: Consell Comarcal del Garraf.