Els Xalets
L'Esquirol

Carretera d'Olot, nº 20-34, 08569, Cantonigròs (l'Esquirol).

XVII-XIX
    Catàleg de béns a protegir POUM 2007, U1. Bé d'interès local.
    Virgínia Cepero González

Els Xalets són un conjunt arquitectònic format per set cases, situades a peu de la carretera de Cantonigròs, entre cal Carreter i la benzinera.
    Són de planta rectangular i consten de planta baixa i una planta pis, a excepció del més gran, que consta de planta baixa, pis i golfes.
    Les cobertes són de pissarra, a dues vessants, i el carener perpendicular a les façanes, que es troben orientades al nord.
    Presenten un porxo d'accés amb coberta a tres aigües.
    Les finestres són de disposició regular, amb motllures.

Els Xalets, inicialment anomenats "La Suïssa Catalana", van ser construïts l'any 1932, i són obra de l'agrimensor i també mestre d'obres Josep Nogués de Vic.
    Van ser projectades com a cases d'estiueig, per a passar estius gaudint de l'entorn, les caminades i l'aire fresc. És una de les primeres urbanitzacions de l'estat espanyol.
    Durant la Guerra Civil (1936-1939) hi van acollir nens refugiats del front republicà, provinents de diferents regions d'Espanya.

COMELLA, C. (2013). "Els Xalets, ciutat infantil d'acollida, reportatge d'una Vanguàrdia de l'any 1937". Els Cingles de Collsacabra, nº 70. Tavertet: Amics dels Cingles de Collsacabra, p. 8-10.