Els segadors del Vilar Sesgorgues
Tavertet

El Vilar Sesgorgues

Tradició oral
    XX-XXI
    Virgínia Cepero González

Segons la llegenda, fa molts anys, a la masia del Vilar Sesgorgues van passar uns misteriosos esdeveniments.

L’amo del Vilar, que era un home molt avar, va esperar als darrers dies de juliol, quan ja tothom tenia segats els camps, per a poder contractar els segadors a un sou més baix.

Però van anar passant els dies, sense trobar segadors disposats a acceptar les seves condicions i va pensar en donar la seva ànima al diable a canvi de trobar uns segadors. En aquell precís moment, van arribar tres homes que es van oferir a segar a canvi de la seva ànima i així ho van pactar.

En mitja hora van enllestir la feina i es van oferir a fer d’altres tasques. L’amo del Vilar Sesgorgues va demanar que trenquessin pedra i emmurallessin les seves propietats, feina que van acabar ràpidament; després van tallar llenya, van fer carbó i el van vendre.

L’home, molt penedit, va explicar el que havia passat a la seva dona, que era molt més llesta que ell. Ella els va demanar una última feina a cadascun d’ells: emblanquinar un pellot brut i negre d’ovella, emplenar la cisterna d’aigua de la casa amb un garbell i fer aprendre de memòria tota la doctrina cristiana a un nadó.

Evidentment, els homes no ho van aconseguir i van haver de marxar sense endur-se l’ànima del seu marit.

Des d’aleshores ençà, al Vilar Sesgorgues es poden veure les restes dels murs obrats pels dimonis.

BANÚS i BLANCH, M. (2003) Collsacabra: paisatges i llegendes. Sant Vicenç de Castellet: Farell, p. 23-25.

BORBONET i MACIÀ, A. (1994) “Llegendes del Collsacabra”. Els Cingles de Collsacabra, núm. 32. Tavertet: Amics dels Cingles de Collsacabra, p. 4-9.

VINYETA i LEYES, R. (1956) Les Gorgues: Collsacabra occidental. Guia monogràfica. Barcelona: Publicacions de la Fundació Massot Palmés, p. 49-52.