El Sunyer de Baix o Molí del Sunyer
Tavertet

El Sunyer
    Emplaçament
    Des del Sunyer de Dalt es pot agafar un grau que porta al Sunyer de Baix, i des de la carretera BV- 5207, a prop del quilòmetre 11, es pot agafar un GR que també hi porta.

42.00327
    2.40947
    451096
    4650308
    08280 - 135
    XVI-XVII
    En estat ruïnós.
    Sí, CC.AA: 11854 / IPA: 24340.
    08280A002000490000JK
    Virgínia Cepero González

Masia en estat ruïnós, de planta rectangular, que consta de planta baixa i dues plantes pis. La coberta, parcialment ensorrada, és de teula àrab, a dues vessants. La façana es troba orientada a tramuntana.

Les obertures són rectangulars, de pedra treballada. La façana principal presenta un eix de composició vertical respecte al portal i la finestra, amb llinda d'escotadura. El portal té un arc de descarrega al damunt, i a la llinda hi ha un relleu d'un quadrat amb una creu sobre un monticle.

Presenta dos petits cossos annexos a la façana oest; un d'ells és un forn.

Les façanes són de maçoneria de pedra lligada amb morter, amb pedres irregulars i pedres cantoneres, fetes amb carreus.

La morfologia de l’edifici podria correspondre a la d’una casa amb molí, tot i que l’indret on es troba no presenta les condicions adequades, degut a la manca d’aigua.

Es troba registrada en els fogatges del castell i terme de Tavertet de l’any 1553, tot i que es desconeix si el fogatge es refereix al Sunyer de Dalt o al Sunyer de Baix.

BORBONET, A.; SANGLAS, J. (1999) Tavertet: el seu terme i els seus noms de lloc. Barcelona: Abadia de Montserrat, p.70-71.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2016) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Tavertet).

ROMA i CASANOVAS, F. (2018) Molins del Collsacabra: història i inventari. Valls: Cossetània, p. 166

SERRA i CLOTA, A. (1994) Memòria de l'excavació de 1994. Mem. núm.: 1143. Àrea de Coneixement i Recerca de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.