Els Pèlags
Castellolí

Riera de Castellolí
    A la riera de Castellolí, a poca distància al sud-oest del nucli urbà.

En estat d'abandó i ple de deixalles.
    Catàleg de béns a protegir POUM 2014. Fitxa 30. Element natural.
    Virgínia Cepero González

Els Pèlags són un petit paratge natural situat a la riera de Castellolí, que consta de tres saltants d'aigua.
    Els saltants cauen sobre tres terrasses formades per l'erosió del curs d'aigua de la riera sobre el terreny rocós del llit del torrent, molt dur i resistent a l'erosió. Són estructures dinàmiques que van variant al llarg dels anys.
    A la zona d'horts, a pocs metres de la bassa que es forma el tercer pèlag, es troben els anomenats Degotalls, que són unes surgències naturals a la parets de la roca natural que en alguns punts presenta un degotall continu, formant petites basses a l'interior de les balmes.
    Es tracta d'una zona molt peculiar, d'una gran bellesa paisatgística i d'un gran valor ecològic i geològic, que té la interessant característica que en una mateixa zona s'apleguen quatre espais ambientals diferents: el rocam, el forestal, l'agrícola i l'aigua.
    L'Ajuntament hi farà una actuació de neteja en breu.

Formen part de la "Ruta Verda: les fonts de Castellolí".

CUADRADO, J.; VILARRUBIAS, S. (2015) Guia de les fonts de Castellolí. Castellolí: Ajuntament de Castellolí, p. 22-24.