Els Masets
Castellolí

Els Masets. Camí dels Masets, s/n, 08719, Castellolí.

Virgínia Cepero González

Els Masets són un conjunt arquitectònic constituït per les cases de cal Sastre, cal Valentí, cal Mateu, ca la Maria i Dolors Marbres i cal Ramonet, que formen un gran mas.
    Cal Mateu és un edifici entre mitgeres, de planta rectangular, i consta de planta soterrani, planta baixa, una planta pis i golfes; la coberta és a dues vessants.
    Cal Valentí és un edifici entre mitgeres, de planta rectangular, i consta de planta soterrani, planta baixa i una planta pis; la coberta és a dues vessants. A la façana principal hi consta l'any 1832.
    Cal Ramonet és un edifici entre mitgeres, de planta rectangular i consta de planta soterrani, planta baixa, una planta pis i golfes; la coberta és a dues vessants.
    Ca la Maria i Dolors Marbres és un edifici entre mitgeres, de planta rectangular, i consta de planta soterrani, planta baixa i una planta pis; la coberta és a dues vessants. A la façana principal hi consta l'any 1832.
    Cal Sastre és un edifici de planta quadrada format per dos volums: el principal, consta de planta soterrani, planta baixa, una planta pis i golfes; el secundari, consta de planta soterrani, planta baixa i golfes. La coberta és a dues vessants.
    Els diversos volums són construïts amb tàpia, i les façanes conserven precàriament l'arrebossat original. Les cantonades, ampits, brancals i llindes són de maó. Les cobertes són de teula ceràmica aràbiga.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2014: Fitxa 36, 37, 38, 39 i 40.

Segons la documentació antiga, l'any 1688, Ramon Marbres va obtenir un permís del duc de Cardona per a construir una casa, que el cadastre de 1736 identifica com el maset de Marbres i el capbreu de 1760 com el mas Castellar.

DOMINGO i CLOTA, M. [et. al.] (2014) Catàleg de masies i cases rurals, POUM. Castellolí: Ajuntament de Castellolí.
    MUSET PONS, A. (2008) El terme i el castell de Castellolí a l'època moderna (segles XVI-XVIII). Barcelona: Publicacions de Abadia de Montserrat: Ajuntament de Castellolí.