Els Giberts
Torrelles de Foix

Camí dels Giberts, a 1km des de la urbanització de can Coral
    Emplaçament
    A uns 205 m a migdia del Santuari de Foix, des del qual 'hi pot accedir per un corriol en sentit des
    564

41.41315
    1.56424
    380006
    4585617
    08288 - 78
    XVI-XIX
    Dolent
    Entre pins, completament embolcallada per arbustos, esbarzers i malesa. La degradació més important es deu aver produït d'ençà de la dècada de 1980, ja que al FonsCamil José Guiu del Centre Excursionista de Catalunya es conserva una fotografia (AFCEC_JOSE_X_09121), de l'any 1977 on encara es poden observar els diferents cossos, alguns dels quals conserven, ja en mal estat, la teulada.
    Ainhoa Pancorbo Picó

Es tracta d'un conjunt de construccions enderrocades, amb una superfície de prop de 700 m2, que en algun moment, probablement cap al segle XIX, hauria estat una finca productiva d'importància. Tot i que es troba en ruïnes i completament embolcallada per pins, arbustos i malesa, i que no conserva cap sostre ni forjat, s'observen entre pins dos conjunts constructius units, a llevant, per una entrada amb portal i coberta a doble vessant, a manera de barri d'entrada i camí entre les dues entitats constructives. Totes les portes que s'observen són d'alçat rectangular amb biga de fusta. El conjunt el completen altres petites construccions, que haurien estat coberts i tines o cups, essent les construccions a tramuntana del barri d'entrada de més gran entitat que les de migdia. El conjunt podria tenir arrels més antigues i donen nom a la zona de migdia del turó de Foix.

Tot i l'estat de les construccions, s'ha optat per fitxar-la per tractar-se d'un conjunt arquitectònic que en altres temps va arribar a donar nom a tota la zona compresa entre el Santuari de Foix, al nord; l'actual urbanització de can Coral, al sud, can Via, a l'est i la Font Fregona a l'oest. La font, el camp i el bosc propers en conserven la toponímia.

Apareix documentada en el capbreu dels anys 1579-1580 de Torrelles de Foix que es conserva a l'Arxiu Comarcal del penedès.