Els càntirs de Vilafranca Vilafranca del Penedès

Alt Penedès
Vilafranca del Penedès
Sobretot entorna la Basílica de Sta. Maria i la Plaça Jaume I

Coordenades:

41.34701
1.69675
390970
4578099
08305-219
Patrimoni immaterial
Tradició oral
Modern
Contemporani
XVIII-XIX
Dolent
no vigent
Inexistent
Sense accés
Sense ús
Pública
Jordi Montlló Bolart

L'ofici de terrissaire que feia càntirs era molt arrelat a Vilafranca. Es coneixien amb el nom de càntirs de Vilafranca els càntirs negres que s'hi feien. El lloc on s'ajuntaven aquests terrissaires era al voltant de la plaça Jaume I. Un dels costums, avui perdut, relacionat amb aquesta indústria, és la trencadissa de càntirs que es feia a la sortida dels casaments. Quan els nuvis sortien de l'església, els convidats, companys o amics de la colla, es dedicaven a trencar càntirs als seus peus. Sovint els seguien amb un carro ple de càntirs i els anaven trencant fins al convit.
Es tractava de càntirs que sortien del forn amb alguna deformació o defecte de cuita i, per tant, no es podien vendre com un càntir d'aigua.

A principis de segle XX ja es parla com una tradició desapareguda. Alguns terrissers que recull la bibliografia són "el Perlas", "l'Hermità", "el Pa i Figues" i "el Trius".

PATRICI (1911). "A trencar cantis. Costum vilafranquina estingida", dins Quinzenal El Labriego, Vilafranca del Penedès, 15 de febrer de 1911, pp. 5 i 6.
PATRICI (1912). "Els cantis de Vilafranca", dins Quinzenal El Labriego, Vilafranca del Penedès, 30 de novembre de 1912, pp. 5 i 6.