Els Barquets
Rajadell

Barquets. La Massana. SE del Terme
    Camí de can Servitge cap l'O (Castellfollit-Rajadell). Trencall a mà dreta; s'hi arriba en 1 Km.

Una part de la casa (on s'hi viu) està en bon estat. La pallissa,està en mal estat.
    PEP 1993 (Jordi Piñero)/ OPC 2021

Masia amb dos cossos adossats a ponent, un corresponent a una gran pallissa. La masia és de planta rectangular, amb coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana. Consta de planta baixa més un pis i golfes. Les parets són de maçoneria, amb arrebossat blanc cru a la part posterior. La façana principal (que dona a migdia, amb un cert esbiaix al SE) té un portal adovellat amb arc de mig punt, no centrat, ubicat al costat dret. L'edifici principal presenta una ampliació a llevant. La planta primera presenta dos balcons a cada extrem. Les finestres, rectangulars, són senzilles, algunes amb llindes de fusta i emmarcades amb rajola i també amb ciment. Podria ser que les obertures més treballades hagin quedat a l'interior de la casa, ja que es constata que en aquesta façana s'han realitzat diverses reformes i que podria haver estat força modificada a finals del segle XIX, atès que algunes obertures guarden poca relació entre si. N'hi ha una d'espitllera a la planta baixa. La façana posterior, a tramuntana, presenta només una planta, que correspon a la darrera planta de la façana principal (la resta està sota terra). Tot aquest sector ha estat totalment remodelat modernament, amb la construcció d'un accés nou a l'edifici, centrat, sota un porxo d'obra.
    A la part de ponent s'aixeca, primer, un habitatge modern amb dues plantes útils sobre un porxo, i més a ponent, es dreça, adossada, una construcció considerable, que és la pallissa. Per tant, antigament, la masia i la pallissa eren dos edificis exempts. La pallissa és una construcció de grans dimensions molt interessant, de planta rectangular i amb coberta a doble vessant. Consta de dues plantes. A la planta baixa s'observen quatre voltes (volta catalana de quatre punts) sustentades sobre un pilar central. Aquesta part estava oberta i formava un porxo (avui parcialment tapiat). La planta superior consistia en una gran espai o galeria amb moltes obertures exteriors, quadrades (actualment en part tapiades). Al costat dret, a llevant, hi ha un cos que presenta en planta baixa un túnel, cobert amb volta escarsera, que constitueix un pas per qui ve de fora i vol travessar la casa. Segurament hi passava un camí antic. Davant de la pallissa hi ha un recinte o barri tancat amb una tanca de maçoneria.

Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num.6)
    Masia interessant i força prototípica, de la que destaca la pallissa, que té un especial valor arquitectònic, però que està en estat precari.
    La masia esta situada en un petit replà, sobre la vall de la riera de l'Infern (el camí principal passa uns metres més avall), d'on s'obtenen bones vistes sobre tota la vall: es veuen can Servitge i Manresa al fons. Hi ha diversitat d'espècies vegetals a l'entorn immediat.
    A l'interior del mas es conserva un forn, amb una gran campana. A l'exterior, hi ha corrons.
    A la façana posterior, a la porta d'accés hi ha una data col·locada modernament amb rajoles vidriades modernes: 1731.

Els Barquets correspon a l'antic mas Molmell o Mulmell (Mulmello a la documentació). Tindria l'origen en un pubill del Mas Braquets (fitxa 41), masia ubicada també a Rajadell, a les Feixes de Barquets, prop del barri de les Casetes, i a l'inici de la Valldòria, i que en origen era conegut com el Mas les Malloles.
    Les dues cases ja existien abans del segle XVI, quan apareixen els Braquet (antigament Brequets) a Rajadell. Eren una de les nissagues occitanes més importants de Rajadell (amb diversos grups i branques familiars) que formaven part de la immigració francesa del segle XVI. Provenien de Cabanac, del bisbat de Comenge. Els Braquets també es van establir al Carcoler (El Peric) i coneixem altres Braquets fent de mosso a can Torra i de vidrier al Forn. El Joan Braquets -casat amb Valentina- instal·lat al Carcoler es distingia del Joan Braquet- casat amb Beneta- de les Malloles per que a un li deien el Xic i a l'altre el Llarg. Altres Braquets es van instal·lar a la Semsada de Baix i al Coll. Tot i que la casa es diu actualment Barquets, es clar que corresponia a la família Braquet o Braquets.