El Vivet
Taradell

Seguint el camí que comença al carrer del Vivet del polígon industrial

XIV-XX
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El Vivet és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVII. Va ser reformada als segles XVIII i XIX, quan va ampliar-se el cos de llevant i s'hi va afegir el nivell superior. També es van construir els volums que s'hi adossen perpendicularment i la tanquen frontalment amb una lliça. Finalment, la casa va ampliar-se amb un cos adossat a la façana posterior.
    És una masia de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa segons dos eixos d'obertures d'arc pla de pedra carejada, excepte el portal que és d'arc de mig punt adovellat. Sobre el seu eix, a nivell de les golfes, hi ha una finestra amb un ampit de pedra dentat, que és probable que fou reaprofitat de la casa primitiva. A l'altre eix hi trobem un finestral amb la llinda inscrita: "1802" i una creu i el monograma de Crist intercalats. La resta de la façana queda tapada per un cos perpendicular de dos nivells d'alçat, que junt amb un altre a llevant tanquen la casa frontalment amb una lliça amb llinda de fusta on hi consta l'any "1789". La façana posterior té totes les finestres d'arc pla arrebossat. A la façana lateral de ponent hi ha diverses obertures d'arc pla de pedra carejada, distribuïdes de forma aleatòria, una de les quals està inscrita: "1627 JAUME VIVET". El tractament exterior dels murs és de pedra vista a la façana i arrebossat a la resta. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques. A l'interior s'hi conserva part de la distribució antiga, així com diversos portals de pedra, les bigues de fusta, un pou, etc. Al voltant de la casa hi ha diversos cossos annexes, alguns de construcció moderna.

Està documentada almenys des de l'any 1325 dins de la parròquia de Santa Eugènia de Berga. Als fogatges de 1497 i 1515 hi consta Bernat Vivet com a propietari. Els seus propietaris van deixar de cognominar-se Vivet a mitjans del segle XIX pel casament d'una pubilla amb un Franch, que uns anys després passaria a Prat i que s'ha mantingut fins l'actualitat.