El Viló
Montclar

El Pla de Caus
    De la C-26, passat pel nucli de l'Espunyola cal agafar trencall a esquerra.

Es troba en ruïnes
    María del Agua Cortés Elía

Casa que es troba en ruïnes però de la que es pot veure l'estructura. La casa està formada per dos cossos situats en forma de L i un tercer cos afegit per la banda sud. El cos principal, a tramuntana, és de planta rectangular, estaria cobert amb teulada a doble vessant de teula àrab que està esfondrada. Els murs són de pedra amb cantoneres ben escairada i les obertures amb llindes de pedra, tot i que les de les portes són de fusta. A l'interior es conserva la boca del forn, l'arrencada de pedra de l'escala.. també es pot distingir que hi havia una part semisoterrada, de manera que la casa tenia planta baixa, pis i golfes sota teulada.

La casa surt al llistat del registre de "Casas de campo y aforados de guerra" de 1856: Vilo, José Soler. No disposem de més informació que permeti saber si la casa podria ser més antiga, tot i que possiblement es tracti d'una masoveria de finals del segle XVII.

"Registro de las casas de campo de cada distrito y de los aforados de guerra". 1856. Document original. ACB.