El Vilar de l'Espunyola
L'Espunyola

    Berguedà
    A la zona de Sants Metges
    Emplaçament
    Trobarem la pista que ens hi porta al km 137 de la C-26.

    Coordenades:

    42.05723
    1.77302
    398475
    4656859
    Número de fitxa
    08078 - 118
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Modern
    Estat de conservació
    Dolent
    Hi ha molt poca informació sobre el jaciment.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CC.AA., núm.15283
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08077A006000020000HH
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    Al costat de la casa del Vilar de Sants Metges, per sota el camí d'accés, en el vessant de llevant hi ha una placa allargada de roca sorrenca que presenta diferents solcs i forats naturals i es creu que potser algun d'antròpic. A la base d'aquesta roca hi ha una feixa de conreu. Al lloc s'hi van localitzar una extensa mostra de fragments ceràmics, d'enre els quals un ampli grup de ceràmica d'època medieval que es remunta fins al segle IX. Aquesta prospecció es va realitzar en el marc d'un projecte d'investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona dut a terme entre els anys 1997 i 2001 i referent a l'"Evolució del poblament a la plana central del Berguedà des de l'època Baiximperial romana fins l'Alta Edat Mitjana". Arran de la prospecció es va interpretar el lloc com un possible lloc d'hàbitat rupestre, ubicat a redós de la placa de roca, i que hauria perdurat almenys des d'entorn al segle IX fins al canvi d'ubicació de la nova masia a sobre el turó, cap al segle XVI.

    A molt poca distància de la ubicació del jaciment hi ha la casa del Vilar de Sants Metges. La denominació de la masia com a el Vilar dels Sants Metges, es deu a que a ponent de la casa, just en la carena que queda en paral·lel per aquest costat, és la zona on es creu que hi havia hagut l'antiga església de Sants Metges.
    Tot i que l'aparença exterior de la casa no ens permeti assenyalar una estructura arquitectònica d'origen baix-medieval, no podem descartar que part de la seva estructura es correspongui a aquest període o si més no, que es trobi assentada sobre una construcció amb aquest origen. Ja que les notícies referides al Vilar es remunten com a mínim al segle XVI, en el fogatge de 1553 hi consta "En Vilar de Castel Sera"dins el lloc de "Castell Cera, Capolat, Lo Cint i Parrochias Abjacents".