El Vilar
Sant Vicenç de Torelló

Camí del Vilar
    Des del nucli de Sant Vicenç, cal seguir per l'avinguda del Castell per un camí sense asfaltar.

XVI-XX
    Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

La masia del Vilar està situada al nord del nucli de Sant Vicenç. És un edifici de planta rectangular i tres crugies, al qual s'adossen diversos volums a les façanes laterals. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. L'accés a la casa es fa a través d'unes escales d'obra, que condueixen a un portal d'arc de mig punt adovellat. Sobre el mateix eix hi ha un finestral d'arc pla i tres petits pòrtics d'arc de mig punt a les golfes. Llevat del portal, la resta d'obertures d'aquest volum són de factura moderna i d'arc pla, les de la planta baixa amb llinda de fusta i les del pis emmarcades amb pedra. A l'extrem que es troba enretirat del plom del mur s'hi ha obert una entrada de garatge. A la façana de garbí hi ha adossat un segon volum de planta baixa i dos pisos, cobert a quatre vessants. Consta d'un portal d'arc pla de pedra carejada, que incorpora motius a la llinda, on s'hi distingeix una creu custodiada per dues figures de forma conopial, dels quals no se'n reconeix la iconografia interior per trobar-se erosionada. Sota d'aquests motius, hi ha una sanefa en relleu de formes ondulants. La resta d'obertures d'aquest cos són de factura moderna, com també ho és el cos que es va adossar a la façana de garbí i a la façana de gregal del volum principal. L'acabat exterior és arrebossat amb pòrtland, excepte a la base dels volums centrals on s'ha deixat la pedra vista.

A l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat hi consta erròniament com a "Villar".

Els orígens d'aquest mas es podrien remuntar al període medieval, ja que durant el segle XIII ja existia a Sant Vicenç una masia anomenada el Vilar (SOLÀ, 1948: 124). En un Consell general convocat l'any 1357 per diverses qüestions de la casa Puigdesalit, s'esmenta un tal Pere del Vilar de Sant Vicenç. L'any 1466 Margarida, filla de Bernat de Vivar i Caterina, es casa amb Pere Joan de Fraixà, de Sant Boi de Lluçanès, i van a viure al mas de Vilar de Sant Vicenç de Torelló, fent donació dels béns que hi havia en dit mas, que fins aleshores pertanyien al seu oncle Jaume de Vilar. El mas consta en el fogatge de l'any 1553 i en un capbreu de l'Arxiu Espiscopal de Vic de l'any 1550, quan l'habitaven Pere i Bernat Vilar. Més endavant, vers l'any 1608, Maria Vilar es casa amb en Silvestre Cortada, del Mas Cortada d'Orís. En els amirallaments de l'any 1856 figura com a propietari del mas Josep Vilar i Amigó. El mas i les terres foren adquirides per llurs masovers l'any 1968 a Jaume Bofarull.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Sant Vicenç de Torelló (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    Pergamins de la Cúria del Castell de Torelló (de l'any 1381 al 1416). Torelló: Publicacions de l'Associació d'Estudis Torellonencs (1988).
    TORRES, X. (1995). La Vall de Torelló als segles XVI i XVII: una història de paraires i bandolers. Vic: Eumo Editorial.