L'Amalric
Sant Vicenç de Torelló

    Osona
    Camí del Mas Grau
    Emplaçament
    Des del nucli de Sant Vicenç, cal seguir pel carrer del Mestre Capellades per un camí sense asfaltar

    Coordenades:

    42.0647
    2.26652
    439316
    4657220
    Número de fitxa
    08265 - 9
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 23833
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    000302100DG35F0000SR / 000302100DG35F0001DT / 000302100DG35F0002FY
    Autoria de la fitxa
    Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

    La masia de l'Amalric està situada al nord del nucli de Sant Vicenç, propera al Mas Grau. És un edifici de planta rectangular que es composa de diversos cossos superposats. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc pla de pedra carejada. Al primer pis hi ha un finestral també d'arc pla de pedra carejada, mentre que a les golfes hi ha tres finestres amb llinda de fusta de factura moderna. A la façana lateral i posterior hi trobem aquest mateix tipus d'obertura, a l'alçada del primer i segon pis. Entre aquestes oberures modernes, en destaca una d'antiga conservada a la façana lateral orientada a tramuntana. És d'arc pla de pedra carejada, que incorporauna motllura decorativa a la llinda, amb una roseta tallada en alt relleu a la part central. Al'altra façana lateral, orientada a migdia, hi ha un cos adossat que segueix el pendent de la coberta del volum principal. Està obert amb dues galeries a nivell del primer pis, que es sostenen amb un pilar de maó. D'aquest cos hem de destacar l'angle de llevant, que consta de carreus escairats als angles. Sobre del parament original s'ha reconstruït una part de maó. Al costat d'aquest cos hi ha un finestral d'arc pla de pedra carejada. La casa queda tancada frontalment per aquest cos i un altre situat a ponent, des d'on surt un baluard obert amb una portalada amb llinda de fusta i brancals de pedra carejada. L'acabat exterior és arrebossat i pintat, excepte els angles de llevant que es manten de pedra vista.

    Els orígens d'aquest mas es podrien remuntar al període medieval, ja que durant el segle XIII ja existia a Sant Vicenç una masia anomenada Amalrich (SOLÀ, 1948: 124). El mas Amalrich apareix nombrat en un capbreu de l'any 1391 pertanyent a l'Arxiu Moja, que procedeix del llinatge Desbac de Torelló, i que es troba custodiat a l'Arxiu Històric de la Biblioteca de Catalunya. En un dels documents hi consten els dominis dels masos Comelles i Amalrich. L'hereva del mas, Margarida Amalric, es va casar amb Bernat Vinyoles, amb qui va tenir dos fills, en Segimon i en Pere. El primer fill va esdevenir l'hereu i senyor útil del mas, i es va casar amb Esperança Codolosa a mitjans del segle XVI, establint així lligams amb els negociants torellonencs i la petita noblesa local. Ell mateix va ser, juntament amb els Parella, els Calveria i d'altres, els que van monopolitzar el mercat del blat torellonenc durant aquest període. En aquest moment, la casa Amalric va fundar una missa setmanera a l'església parroquial de Sant Feliu de Torelló i era l'encarregada del manteniment de l'altar del Sant Sepulcre. El segon fill, en Pere, es va casar l'any 1562 amb la Violant Camps, filla de la mas el Camps. De l'any 1571 es conserva un tracte de construcció d'una torre al costat del mas, on s'explica amb gran detall com l'ha de fer el mestre d'obres Joan Rossell, de Sant Pere de Torelló, encomanada pel propi Segimon Amalric. Sabem que poc després, vers l'any 1577, es va casar en segones núpcies amb una Carrera (del mas Carrera), amb qui van tenir un fill, Rafael. Del casament d'aquest amb una tal Francina, va néixer en Jeroni. L'any 1614, va casar-se amb la Marianna Camps, entroncant així de nou les famílies dels masos Amalric i Camps. En els amirallaments de l'any 1856 figura com a propietari del mas Pere Amalrich.

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Sant Vicenç de Torelló (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    SOLÀ, F. (1948). Historia de Torelló. Vol. II. Barcelona: Gráficas Marina.
    TORRES, X. (1995). La Vall de Torelló als segles XVI i XVII: una història de paraires i bandolers. Vic: Eumo Editorial.